Här är guldmakarna Wolfgang Pichler och Rikard Grips nya jobb(!) – efter avhoppen i landslagen

Här är guldmakarna Wolfgang Pichler och Rikard Grips nya jobb(!) – efter avhoppen i landslagen

.

Den ena slutade som förbundskapten för skidlandslaget, den andra som förbundskapten för skidskyttelandslaget.
Nu har skidprofilerna Rikard Grip och Wolfgang Pichler fått nya jobb.
– Det var givet att tacka ja, säger Grip om nya rollen.

I början av året lämnade två av skid-Sveriges största ledare sina landslagsuppdrag. Rikard Grip slutade som förbundskapten för svenska skidlandslaget och Wolfgang Pichler lämnade sin roll som förbundskapten för skidskyttelandslaget.

Grip och Pichlers nya jobb

Duon har verkligen tagit Sverige till den absoluta världstoppen i sina respektive sporter och svenska medaljer har haglat in senaste åren. Sedan dess har det varit stora frågetecken för vad duon Grip och Pichler ska göra här näst.

Rikard Grip
190209 Rikard Grip, head coach of Sweden at the women’s sprint qualification during the FIS Cross-Country World Cup on February 9, 2019 in Lahti.
Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135946

Nu har det svaret kommit. I dag blev det offentligt att båda två får nya jobb – inom Sveriges Olympiska Kommitté, SOK.
– Det känns jätteroligt och superspännande. Att få möjlighet att bidra till fler idrotter och se det ur ett bredare perspektiv ser jag verkligen fram emot. Att få jobba med högpresterande människor och ledare ser jag som oerhört stimulerande. Att nu få möjligheten att göra det genom SOK var givet att tacka ja till, säger Grip på dagens SOK-presskonferens.

Ska ge 20 medaljer i OS

Grip får rollen som övergripande ansvarig för SOK:s satsning mot OS 2026 och OS 2028. Medan Pichler får rollen som ansvarig för talangutvecklingen i den nya satsningen som fått projektnamnet ”Olympisk offensiv”.
– Jag har tänkt många år vad vi kan göra, hur vi kan ta unga idrottare till toppen. Jag tror jag kan ta med min erfarenhet, till hela idrotten. Jag hoppas jag kan ta med min erfarenhet till tränarna också. Jag har varit i åtta OS så jag kan nog lära dem något, säger Pichler på presskonferensen.

Wolfgang Pichler
190313 Wolfgang Pichler, Head Coach of Sweden during the Men’s 20 km Individual during the IBU World Championships Biathlon on March 13, 2019 in Östersund.
Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Målsättningen för den nya satsningen är att nå 20 medaljer på vinter-OS om sju år och även sommar-OS två år senare. I den ny satsningen av SOK kommer även tre aktiva OS-medaljörer att vara med.

I dag blev det klart att en av dem är paralympiern Maja Reichard, de andra två avslöjas i september.

LÄS MER: Skidförbundet gör kontroversiell förändring till nästa säsong – trots Charlotte Kallas kritik

Glöm Kalla, Sjöström eller Stina Nilsson – här är Sveriges bäst betalda idrottskvinna