Här är förbudet som ändrar hela skidsporten – Sverige bland stora förlorarna(!)

Ett nytt förbud av en miljöfarlig valla förändrar skidvärlden.
Sverige och Norge blir bland de stora förlorarna.
– Det är ingen som ännu vet hur det kommer att fungera, säger den svenska vallachefen Anders Niemi till 
NSD.

Vallan som använts i skidvärlden de senaste åren har varit miljöfarlig. Det som använts har varit fluor-kemikalier som inte har kunnat brytas ner i naturen.

Förbjuds i EU

Forskare har även menat att kemikalierna som använts har flera biverkningar på den mänskliga kroppen, såsom ett försvagat immunförsvar, ökad risk för cancer och störningar på reproduktion. Liknande ämnen har länge varit förbjudna i EU, men inte just det som används vid vallning.

190228 Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla and Stina Nilsson of Sweden celebrates after women’s 4 x 5km relay during the FIS Nordic World Ski Championships on February 28, 2019 in Seefeld in Tirol.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Men det ändras nu. Från och med den 4 juli så förbjuds nämligen produkten i EU.

”Ingen som vet…”

Det gör att länder som Ryssland, Kina och USA kan få en stor fördel.

– Det är ingen som ännu vet hur det kommer att fungera. Det enda som är klart är att förbudet träder i kraft nästa sommar, svenska vallachefen Anders Niemi till NSD.

190302 Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug of Norway and Frida Karlsson of Sweden celebrates at the medal Ceremonies for the women’s 30km during the FIS Nordic World Ski Championships on March 2, 2019 in Seefeld in Tirol.
Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Förbjudet gäller dock inte för användning, utan bara för produktion och tillverkning.

– Kortsiktigt kommer ingenting att påverka resultaten. Alla kommer att ha kvar valla och förbudet gäller inte för användning. Man får väl se till att köpa upp lite extra, men sedan tror jag att vallafabrikanterna kommer att hitta lösningen för att tillverka en valla likvärdig den som finns i dag fast utan kolkedjan C8, säger Niemi.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!