Hanna Öberg kan stoppas – efter stora VM-succén: ”Ska inte göra allt”

.

Hanna Öberg gjorde storsuccé på skidskytte-VM.
Framgångarna har också lett till en stor efterfrågan på intervjuer.
Hennes presschef Torbjörn Nordvall konstaterar att hon kan avstå mängder av mediaaktiviteter då trycket är för högt.

Hanna Öberg växte in i skidskytte-VM på hemmaplan. När mästerskapet summeras kan det endast konstateras att det blev stor succé.

Skidskytte-VM:s drottning

Öberg tog hem ett guld, ett silver och ett brons i Östersund och blev en av VM:s stora drottningar. Och en närmare titt på siffrorna visar att hon faktiskt var bäst av samtliga skidskyttar.

Hanna Öberg of Sweden after the Women’s 12.5 km Mass Start during the IBU World Championships Biathlon on March 17, 2019 in Östersund. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

23-åringen körde samtliga sju tävlingar på mästerskapet och slutade inte sämre än femma i något av loppen. Dessutom tog hon flest världscuppoäng av samtliga åkare på mästerskapet.

Kan stoppas: ”Många stora grejer”

Svenskan är själv samlad när hon får frågan om hon faktiskt är VM:s drottning.
– Jag vet inte om jag ska uttala mig i den frågan men jag är väldigt stolt över mitt mästerskap. Det har varit en fantastisk upplevelse, sa Öberg då.

De stora framgångarna har också lett till ett stort intresse.

Hennes popularitet har ökat rejält och det mediala trycket har skjutit i höjden.

Öbergs presschef Torbjörn Nordvall, tidigare presschef i det svenska längdlandslaget, konstaterar att det är högt tryck i inkorgen,
– Nu ramlar det in förfrågningar. Det började redan i slutet av förra veckan. Nu har vi ganska många stora grejer som hon kanske inte är van vid. Senast i dag har jag fått tre intervjuförfrågningar av stora tv-produktioner som vill ha med henne. Det är lite bredare journalistik, det är ingen vanlig telefonintervju, säger han till SVT Sport.

”Får känna hur mycket hon orkar”

Men det stora mediala trycket på Öberg är inte endast positivt. Nordvall, som även är Charlotte Kallas privata presschef, konstaterar att Öberg inte kan göra allt.

De kommer behöva dra i handbromsen och inte ha möjligheten att göra samtliga mediala framträdanden.

Samtidigt är han stolt över hur 23-åringen från Piteå hanterat det stora trycket som varit efter både OS-guld, Jerringpris, bragdguld och VM-succén.

Till helgen kommer Öberg sätta sig ner med Nordvall för att diskutera hur de ska göra i fortsättningen.
– Nu kommer jag träffa Hanna i Holmenkollen när hon ska tävla här i veckoslutet. Då har vi en lista vi ska diskutera kring och känna hur mycket hon orkar och vad hon vill.  Man får ha lite is i magen så man inte far i väg. Det är mitt råd till Hanna också, vi ska inte göra allt. Men ytterst är det hon som är chefen och bestämmer, säger han till SVT Sport och fortsätter:
– Hon är väldigt mogen, klarsynt, trygg och offensiv i sinnet. Jag blir nästan rörd när jag tänker på hur hon tacklat VM här nu.

Dela artikeln för att hylla Hanna Öberg!

LÄS MER: Wolfgang Pichlers nya besked om framtiden: ”Ni kommer få se mig här!

Norske stjärnans udda hyllning till Charlotte Kalla – på skidutrustningen: “Hon är min idol”