Gundes varma ord till dottern: ”Hade lagt av för längesen om jag var hon”

I går meddelade Julia Svan att hon lägger ned skidkarriären – endast 24 år gammal – efter allt skadehelvete. Nu har pappa Gunde Svan uttalat sig – och han förstår henne till 100 procent.

Julia Svan har tagit ett oerhört tufft beslut och meddelade i går att hon slutar sin elitsatsning inom längdskidåkning – bara 24 år gammal. Hon ansågs som en av Sveriges största skidtalanger för några år sedan men efter det har karriären förstörts av eländiga skador och sjukdomar.

Nu ska dottern till en av Sveriges största skidhjältar någonsin börja studera istället. Pappa Gunde Svan förstår hennes beslut helt och hållet när han öppnar upp om känslorna kring beskedet.
– Det var en lättnad ändå. Jag har sett hur dåligt hon har mått. Jag tyckte att hon försökte nog så länge. Att plåga sig själv på det viset, det påverkar ju henne även totalt sett i livet. Man måste kunna leva vid sidan av idrotten också och det funkar ju inte heller när det krånglar så mycket, säger Gunde till SportExpressen.

Pappa Gunde har stöttat dottern Julia under hela den tuffa tiden när hon kämpat mot sina plågor. Han vet hur jobbigt hon har haft det och skidlegendaren erkänner själv att han aldrig hade klarat av det hon gjort under flera år.
– Det har krånglat så länge för henne, så jag har ju inte förstått hur hon orkat bita ihop gång på gång, efter hur många smällar som helst. Jag hade själv problem att klara en förkylning. Jag vet inte var hon får kraften från. Så jag förstår henne verkligen. Hon har provat så många år och det slutar med samma visa varje gång: Efter en bra träningsperiod så säger kroppen ifrån. Så jag stöttar beslutet helt och hållet, säger Gunde till SportExpressen.
– Jag hade brutit för längesen om jag varit i hennes kläder.

LÄS MER: 9 anledningar till att hela Sverige älskar Gunde Svan.

 

Dela den här artikeln för att stötta Julia Svan!