Gunde Svans hårda dopningsutspel om Therese Johaug – reagerar efter OS-succén: ”Förstår att folk är oroliga”

Therese Johaug vann tre OS-guld på lika många individuella tävlingar.
Gunde Svan förstår att det skapar reaktioner.
– Det är klart att folk är oroliga att det inte är rent mjöl i påsen när hon vinner med så mycket, säger han.

Therese Johaug var den gigantiska favoriten inför OS, och snacka om att hålla för pressen. Hon var överlägsen under den inledande skiathlonen, och vann sedan 10 kilometers-loppet, då dock med minsta möjliga marginal framför finskan Kerttu Niskanen.

Gunde Svans dom

Johaug avslutade i överlägsen stil då hon vann tremilen med nästan två minuters marginal, och hon har därmed vunnit samtliga individuella distanslopp under de tre senaste mästerskapen – alltså tre guld vardera under VM i Seefeld, VM i Oberstdorf och OS i Peking. Men hennes totala dominans skapar även reaktioner med tanke på hennes tidigare dopningsavstängning.

220220 Therese Johaug of Norway celebrates after competing in women’s cross-country skiing 30 km during day 16 of the 2022 Winter Olympics on February 20, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Johaug fick inte tävla under OS 2018, efter att ha använt en läppsalva innehållande förbjudet preparat, och efter hennes tre OS-guld så fick Gunde Svan, då gäst i Discovery, frågan kring hur han ser på det i dagsläget.

– Hon har fått ett rejält straff och det var inte mer än rätt, det skulle hon ha. Men elitskidåkning och elitidrott handlar om att ligga på gränsen, och hon har gått över gränsen och har blivit fälld för det och det fungerar, säger Svan, enligt Expressen.

”Klart att folk är oroliga”

Gunde menar samtidigt att han förstår att det blir reaktioner, med tanke på hur fullständigt överlägsen Johaug faktiskt är jämfört med de allra bästa i världen.

– Det är klart att folk är oroliga att det inte är rent mjöl i påsen när hon vinner med så mycket. Det förstår jag, säger han.

090226 Skidor, VM: Gunde Svan, landslagschef, coach, Sverige, drar jackans huva över huvudet som skydd mot snön och blåsten © Bildbyrån

Gunde Svan tycker inte att hon fortfarande borde dömas nu, och tror samtidigt inte att Johaug varit dopad under det nyss avslutade OS:et.

– Jag tycker hon har tagit sitt straff och jag hoppas verkligen och tror, hon har ju den kapaciteten ändå, att hon inte ska behöva vara i närheten av det, säger han, och fortsätter:

– Så jag tycker också hon borde ha lärt sig av det. Att vara så långt ifrån gränsen som möjligt så det inte ska behöva vara några tvivel.

LÄS MER: SVT-profilen Jacob Hårds ärliga ord – om Sveriges OS-fiasko i längdåkningen: ”Det är en besvikelse…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!