Grova attacken mot norska skidlandslaget – anklagas för fusk: ”Det är skitsnack”

.

Det internationella skidförbundet (FIS) ger Norge fördelar i världenscupen i längdskidor.
Det menar den ryska landslagstränaren Jurij Borodavko.
– Det är något som är fundamentalt fel, säger han enligt Dagbladet.

Johannes Hösflot Kläbo var den starkast lysande stjärnan den gångna säsongen, och han vann den totalt världscupen.

Grova attacken mot Norge

Men nu menar den ryska landslagstränaren Jurij Borodavko, som varit delaktig i en rad tidigare skandaler, att det skedde på felaktiga grunder.

– Norge har väldigt många representanter i FIS. De lägger en världscupkalender som passar dem. Det är ett fundamentalt fel, säger han enligt Dagbladet.

Framför allt reagerar han på att sprintexperten Johannes Kläbo vann världscupen före Aleksandr Bolsjunov, som var dominant i distansgrenarna.

– Det är bara därför Kläbo vann den totala världscupen, för att det var så många sprinttävlingar och korta distanser, säger Borodavko.

”Det är skitsnack”

Norge slår dock tillbaka på de grova anklagelserna.

Norges enda representant i FIS, Åge Skinstad, slår dock tillbaka:

– Det är skitsnack. De norska åkarna och ledarnas vilja är nästan 100 procent lik Rysslands. När vi önskar någonting så har vi nästan alltid med oss Ryssland, Sverige och Finland. Ofta även USA, Kanada och Schweiz, säger han, och fortsätter:

– Jag har aldrig hört någon norrman säga att det ska vara fler korta tävlingar. Vanligtvis så är det mindre nationer som vill ha kortare distanser, mixade stafetter och många sprinttävlingar.

”Typiskt Ryssland”

Även FIS:s tävlingschef Pierre Mignerey slår tillbaka.

– Det är ett typsikt Ryssland… Norge har samma antal representanter som de andra nationerna, eftersom att alla har en vardera. Om Norge har större inflytande beror det på att de har stort inflytande och andra nationer följer efter, säger han, och fortsätter:

– Jag tror att Rysslands landslagstränare kommer med sådana här utspel för att motivera sina åkare: ”Det är FIS och resten av världen mot Ryssland, låt oss träna och kämpa ännu mer”.

Jurij Borodavko har tidigare varit involverad i en rad dopningsfall, och blev 2010 avstängd i två år.

Nu har en nyckelroll i det ryska landslaget som individuell tränare till flera stjärnor, däribland Aleksandr Bolsj.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!