Frida Karlssons tydliga svar – slår tillbaka efter ryska hotet mot åkarna: ”Är inte ett barn…”

Ryssland kan införa mobilförbud.
Det gillar inte Frida Karlsson.
– Man är ju inte ett barn, säger hon.

Hittills så har skid-VM varit en enda stor framgångssaga för Sverige, med medaljer i stort sett varenda damlopp. Frida Karlsson och Ebba Andersson har redan hunnit med dubbla medaljer vardera, och Jonna Sundling har hunnit med guld både individuellt och i sprintstafetten.

Oväntade hotet

Dessutom så har Norge och Therese Johaug gjort vad många förväntade, då hon tagit guld i bägge distanserna hittills. Det är, med andra ord, inga stora skrällar att rapportera om – förutom det faktum att Ryssland varit helt under isen. I världscupen har laget dominerat under vintern, men på damsidan så har man fortfarande inte tagit en enda pallplats i Oberstdorf.

171117 Jelena Välbe, ordförande ryska skidförbundet, i skidloppet över 10 km fristil under Gällivarepremiären den 17 november 2017 i Gällivare. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Och på herrsidan så är det storstjärnan Alexnader Bolsjunov visserligen hunnit med ett guld i skiathlon, men i sprintstafetten, där Bolsjunov körde en av sträckorna, blev man slagna av både Norge och Finland(!).

För att lösa krisen så lyfter landslagschefen Jelena Välbe nu fram en udda lösning: Mobilförbud.

– Vi har tagit ifrån utövarna telefonerna förr. Jag tror att vi måste göra det igen. Det är bara hård disciplin som ger resultat. Något annat fungerar inte, säger hon till R Sport, enligt Aftonbladet.

”Är inte ett barn”

Välbe menar att åkarna blir för fokuserade på sina telefoner, och således presterar sämre i spåret.

– Jag har sagt till att Belov (Jevgenij) måste sluta använda Instagram. Det förstör honom. Han chattar också med alla som tar kontakt. Det hade varit bättre om han hade snackat med sina lagkamrater som är här med honom. De sugs in i telefonerna, säger Välbe.

210302 Frida Karlsson of Sweden after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Ryska journalister säger till Expressen att Välbe mycket väl kan mena allvar med hoten – men hon får inget stöd bland åkarna. Den ryska stjärnan Julia Stupak reagerar med avsky och menar att hon hoppas att det är ett skoj, och även Frida Karlsson reagerar starkt.

– Jag personligen kan få energi av att se något kul i sociala medier, medan andra kan tappa energi för de börjar fundera för mycket och blir stressade. Men det känner man ju själv, det ska inte en ledare behöva säga till om. Man är inte ett barn, säger Karlsson till Expressen.

LÄS MER: Norska utspelet efter VM-guldkrossen – skickar nu kaxig passning: ”Sverige bad om det här”

Få våra nyhetsbrev!