Frida Karlssons stora ilska mot det egna(!) landslaget – ryter ifrån ordentligt: ”Tycker det är riktigt dåligt”

Frida Karlsson har rejält ont efter smällen på hotellrummet.
Nu riktar hon stor kritik – mot det egna landslaget.
– Det är riktigt dåligt, säger hon om att det är någon fysio på plats.

Frida Karlsson inledde Tour de Ski strålande, och radade inledningsvis upp starka resultat. Men under tisdagen så var hon plötsligt långt efter resterande åkare i täten, och efter loppet kom förklaringen.

Stor frustration

Karlsson hade gjort chins på hotellrummet när dörrkarmen plötsligt gav vika – och Karlsson dunsade till marken och gjorde illa sig ordentligt. Sedan dess har hon haft problem under samtliga lopp, och har flera gånger öppnat dörren för att avbryta touren helt och i stället åka hem för att läka kroppen.

Frida Karlsson, skidor
201129 Frida Karlsson of Sweden looks dejected after the women’s Cross Country Skiing 10 km during the FIS Cross-Country World Cup on November 29, 2020 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN / COP 211 / XX0009

Under fredagens masstart var Karlsson på nytt långt efter toppen – och efteråt berättade hon om smärtorna, som bland annat gör att hon får ”låsningar i bröstryggen”, samt ”svårt att andas”.

– Jag åker inte så som jag vet att jag kan och har inte den kropp som jag vet kan vara med och fajtas i toppen. Det är väldigt frustrerande att stå på startlinjen och vara där ute och veta att man inte åker med sitt hundraprocentiga jag, säger hon till Expressen.

Kritik mot landslaget

Karlssons problem blir inte bättre av att Sverige inte har någon fysio på plats. Inför tävlingarna togs beslut att banta personalen som åker med åkarna rejält, vilket innebar färre vallare än vanligt, ingen pressansvarig – och kanske framför allt inget medicinskt team. Under touren har således varken landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson eller några fysioterapauter med.

– Jag har ringt Martin Holm på Facetime och han har försökt hjälpa från slalombacken med sina barn. Det är inte optimalt att vi inte har någon fysio på plats. Jag tycker det är riktigt dåligt, säger Frida Karlsson.

210103 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after the Women’s 10km Pursuit during Tour de Ski on January 3, 2021 in Val Müstair. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Längdchefen Anders Byström menar att landslagstränaren Stefan Thomson, som tidigare varit fystränare för Skellefteå AIK i SHL, fungerar som fysio, men att han förstår Karlssons kritik.

– Jag får prata med henne sen. Jag förstår att hon är frustrerad efter loppet men vi har hjälpt henne jättemycket här på plats, säger han.

LÄS MER: Ebba Anderssons superform håller i sig – på pallen IGEN efter jättelopp i masstarten

Få våra nyhetsbrev!