Frida Karlssons starka ord – efter nya uppgifterna om omtalade förbudet: ”Då tar det hus i helvetet”

Nya uppgifter om testningen av flourförbudet förbryllar åkarna.
Och Frida Karlsson är tydlig med vad hon tycker.
– Skulle man säga till Frida Karlsson när hon står på startlinjen att hon inte får starta…då hade det tagit hus i helvete, säger hon till Expressen.

Förbudet mot flour, som är ett farligt ämne som länge funnits i skidvallan, har varit sommarens mest diskuterade ämne. Det står sedan en tid tillbaka klart att Fis vill förbjuda ämnet redan till den kommande säsongen – men för att det ska hända behöver en del saker komma på plats.

Nya oroande beskedet

Framför allt den testpistolen som ska användas för att kontrollera att ingen åkare har flourvallan på skidorna – men det är inte helt okontroversiellt. Många har fruktat att nationer kommer att utnyttja reglerna och bristerna hos pistolen, och på så sätt ha flour i vallan ändå.

Frida Karlsson, skidor
200307 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nu kommer nya uppgifter som får åkare att reagera kraftigt. Enligt Expressen har nämligen testpistolen uppenbara brister och felaktigheter, och enligt tidningen är det ytterst oklart om man hinner få fram ett mätinstrument i tid.

”Då tar det hus i helvetet”

Charlotte Kalla är tveksam om hon vill ställa sig på startlinjen om man verkligen inte kan lita på mätinstrumentet.

– Nej, det är ju vi åkare som i slutändan får bära ansvaret för de regler som sätts upp. Vi måste ha tydlighet, säger hon till Expressen.

Frida Karlsson, Skidlandslaget
200207 Frida Karlsson during a press conference with the Swedish cross country skiing team on February 7, 2020 in Falun. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180181

Och Frida Karlsson är tydlig med vad hon tycker. Det är trots allt åkarna som drabbas och straffas om ett par skidor nekas i testningen.

– Det skulle ju kännas fruktansvärt. Skulle man säga till Frida Karlsson när hon står på startlinjen att hon inte får starta…då hade det tagit hus i helvete, säger Frida Karlsson. 

LÄS MER: Therese Johaug helt ärliga ord om mardrömsbeskedet – och duellen mot Frida i vinter: ”Hon kan slå mig”

Få våra nyhetsbrev!