Frida Karlssons rival försvann helt efter stora succén – öppnar nu upp om mardrömmen: ”Blev för mycket…”

Anita Korva gjorde braksuccé vid sidan av Frida Karlsson och spåddes en strålande framtid.
Sen försvann den finska jättetalangen.
Nu talar hon ut om sina blytunga år.
– Det blev för stort, säger hon.

Under JVM 2019 så fick skidvärlden upp ögonen för Frida Karlsson. Hon hade visserligen vunnit medaljer redan året innan, men 2019 vann hon dubbla guld, i 15 kilometer klassiskt och 5 kilometer fristil, och även ett brons i stafett. Men det var fler åkare som fick sitt stora genombrott under det mästerskapet.

Försvann helt

Finska Anita Korva tog tre medaljer under mästerskapet, och i Finland hoppades man att en ny skiddrottning hade anlänt. Men sen försvann Anita Korva. Samtidigt som hennes konkurrenter blivit en självklar del av världseliten så har Korvas liv tagit en helt annan vändning. I en ny intervju med finska Ilta-Sanomat så säger 23-åringen att hon slitit med depression och gått i terapi för sin psykiska ohälsa.

190221 Anita Korva of Finland competes in women’s cross-country skiing sprint qualification during the FIS Nordic World Ski Championships on February 21, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Ett tag var det så illa ställt med Korva att hon inte ens orkade ta på sig skidorna.

– De mentala problemen kom för något år sen. Det mycket mycket uppmärksamhet om allt möjligt. Det blev en stor mental press, säger hon till den finska tidningen, enligt norska Dagbladet.

LÄS MER: Norska hånet efter svenska megafiaskot i sprinten – skickar syrlig passning: ”Vi är vana vid att…”

”Det ödelade allt”

Anita Korva menar att depressionen tärde på henne, och att den pågick under lång tid.

– När det var som värst orkade jag inte träna. Det ödelade allt, och jag var tvungen att ta en paus. Nu tränar jag när lusten finns där, och jag försökte att hitta glädjen och meningen med träningen. Att träna hårdare hjälper ingenting, säger hon.

180130 Anita Korva of Finland finished in third place in the women’s 5km classic technique interval start during the FIS Nordic Junior World Ski Championships on January 30, 2018 in Obergoms. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Samtidigt som depressionen grep tag om henne såg Korva hur åkare som Frida Karlsson, Helene Marie Fossesholm och Linn Svahn exploderade.

– Det enda som gjorde mig hade varit skidåkningen. När inte ens det fungerade var det få saker som kunde göra mig glad, säger hon.

I dag jobbar Anita Korva i en sportbutik i Kuopio. Det senaste året har hon tränat mer skidor, men har fortfarande inte bestämt sig för om det blir en ny satsning på sporten. 

LÄS MER: Norska chocken efter svenska jättefiaskot – experten tror knappt sina ögon: ”Det är sensationellt”