Folkkäre SVT-profilen sågar klena Johaug-domen

I dag fick Therese Johaug beskedet att 14 månaders avstängning lär vänta. Ett alldeles för milt straff, anser SVT Sports populäre skidkommentator Jacob Hård.

Skandalen kring Therese Johaugs dopingavstängning fick i dag ännu ett kapitel skriven. Antidoping Norge lämnade i dag sitt besked att Johaug bör bli avstängd i 14 månader.

Förslaget skickas vidare till det norska idrottsförbundet som sedan bekräftar eller ändrar domen. Ett väntat men alldeles för milt straff, anser SVT:s populäre skidkommentator Jacob Hård.

I en krönika publicerad på SVT Sport skriver rutinerade Hård ned sina tankar.
”En hård konsekvens av ett påstått misstag men ett milt straff för att ertappas med anabola steroider i kroppen. För när det gäller sådana är dopingreglerna benhårda och straffsatsen en helt annan än för astmamedicin”, skriver Hård i krönikan och fortsätter:
”Fyra års avstängning är grundvärdet. Två år är ett vanligt straff om det inte är ett tydligt medvetet manipulerande. Att Johaug nu kan komma ner till 14 månader visar att Antidoping Norge inte tror hon varit medveten om att hon använt steroider och att man ser andra förmildrande omständigheter också”.

Med 14 månaders avstängning kan Johaug göra comeback till OS 2018 i Sydkorea.

LÄS MER: Johaug vägrar acceptera Antidoping Norges besked: ”Jag förstår inte”.

 

Gilla Sportbibeln om du också är en riktig sportnörd.