EXTRA: Svenska medaljörer pekas ut som dopade

Med bara dagar kvar till OS i Pyeongchang skakas skidvärlden av nya dopinguppgifter.
The Sunday Times har fått tillgång till en databas med blodtester och tidningen skriver att ”över hundra medaljörer från Norge, Tyskland, Sverige och Italien dömdes av en expert ut som misstänkta”.

Det är flera medier som har samarbetat med en granskning längdåkares blodvärden. SVT:s Uppdrag granskning, The Sunday Times, schweiziska magasinet Republik och tyske journalisten Hajo Seppelt kommer med uppgifterna.

Det påstås i granskningen att 50 av längdåkarna som ska tävla i vinterspelen har visat upp misstänkt höga blodvärden.
Man ska ha fått uppgifter från en databas som innehåller över 10 000 blodtester från omkring 2 000 längdåkare. Där ska det framgå att en tredjedel av medaljörerna från 2001 och framåt har haft misstänkt höga värden.

Svensk pekas ut

Man ska dock komma ihåg att onormalt höga blodvärden inte är detsamma som doping.
– Väldigt viktigt, det kan finnas medicinsk grund till att det är så, säger förbundskaptenen Rikard Grip till Sportbladet.

I databasen av blodvärden är det en icke namngiven svensks värden som sticker ut.
– Det finns några enskilda värden här som är extrema och som följs av dramatiska variationer. Så jag skulle säga att det här är i praktiken helt säkert eller det ligger väldigt nära till hands att betrakta detta som sannolik dopning. Jag är praktiskt taget säker på att detta är dopning, säger amerikanske läkaren James Stray-Gundersen till Uppdrag Granskning enligt Sportbladet.

Även svenska landslagets chefläkare Per Andersson deltar i programmet. Han reagerar också på den misstänkta svenskens blodvärden.
– Det här är mer än vi brukar se, ja.
– Men jag känner mig trygg med att de vi har på OS i Pyeongchang är där på schysta villkor. Jag kan inte kommentera de här siffrorna närmare i och med att jag inte vet vilka individer det gäller. Den tid som jag jobbat med de här åkarna har jag inte haft några som helst skäl att misstänka att det förekommer dopning.

Uppdrag Gransknings program sänds i SVT1 och SVT Play på onsdag, 20.00.

OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea: Tv tider, schema, datum och sporter

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);