Enorma norska hyllningen till svenska skidtalangen – efter sanslösa resultatet

Den svenske skidtalangen Moa Lundgren har stått för en riktigt stark försäsong,
Så pass stark att hon hyllas stort – i Norge.
– Maiken Caspersen Falla och Kathrine Harsem bör nog hålla koll på henne, säger den norska skidexperten Petter Skinstad till SportExpressen.

IFK Umeå-åkaren Moa Lundgren ses som en av Sveriges främsta skidtalanger. Förra året vann hon JVM-guld i sprint och fick dessutom göra debut i världscupen.

Stark försäsong

Men det är inte bara i skidspåren som 20-åringen har imponerat stort. På försäsongen har hon stått för helt enastående resultat.

Foto: Bildbyrån

I det så kallade laktattröskeltestet, där man mäter hur mycket mjölksyra kroppen kan ta upp innan den börjar säga ifrån, har Moa Lundgren krossade de flesta åkare.

En normalåkare ligger på cirka 10-15 millimol per liter. Moa Lundgren ligger på närmare 24 millimol per liter.

”De bör hålla koll på henne”

Testresultaten är inte bara starka för en åkare i hennes ålder. Resultatet är ett av de allra högsta som har noterats på Vintersportscentrum i Östersund.

Foto: Bildbyrån

Och från Norge kommer nu stora hyllningsord till supertalangen. Den norska skidexperten Petter Skinstad säger att resultaten är imponerande – och att de norska åkarna får se upp.
– Hon har till synes extrema fysiska förutsättningar när det gäller att utveckla kraft över kort tid. Det gör henne till en spännande talang, speciellt på de korta distanserna, där man har mest nytta av de här egenskaperna, säger han till SportExpressen och fortsätter:
Maiken Caspersen Falla och Kathrine Harsem bör nog hålla koll på henne. Där har de en tjej som kommer att bli tuff att slå i sprint under de kommande åren.

I vinter är det stora målet U23-VM, men Lundgren har siktet inställt på ännu högre höjder. VM i Seefeld avgörs i februari, ett mästerskap hon gärna ser sig själv delta i.

Foto: Bildbyrån

Resultaten var hon själv imponerad av.
– Jag har vetat att jag varit ganska bra på det där, men jag visste inte att jag kunde komma upp i de där nivåerna. Det som är bra är att… när andra får ont och vill sluta, då verkar jag kunna fortsätta en lång tid till innan jag inser att det gör jävligt ont, säger Lundgren i intervjun med SportExpressen.

Ingen prestationsmarkör

Men de imponerande testresultaten behöver inte betyda att Lundgren kommer köra ifrån alla i vinter.

Hampus Lindblom, huvudansvarig testledare på Nationellt vintersportcentrum, säger till Sportbibeln att testvärdena inte är kopplat till prestation i skidspåren.
– Laktatvärdet i sig är inte en prestationsmarkör. Det säger ingenting om hur fort du kommer åka, säger Lindblom till Sportbibeln och fortsätter:
– Angående åkarnas testvärden har vi inga kommentarer alls

Dela för att hylla vår stora skidtalang Moa Lundgren!

LÄS MER: Therese Johaugs stora sorg – efter nära vännens död: ”Det är brutalt”

Norska stjärnan ställer in efter allvarlig olycka: ”Situationen var kritisk”