Enorma hyllningen till Charlotte Kalla: ”Hon är ett extremt exempel”

När längdskidåkningen utvecklades var Charlotte Kalla en av de få äldre åkare som hängde med.
Någonting som förtjänar att hyllas rejält, enligt Hans-Christer Holmberg, professor i idrottsvetenskap och utvecklingsansvarig inom SOK.

De svenska skidframgångarna i OS i Pyeongchang har rakt igenom kommit på damsidan. I längdskidåkningsspåren har damerna tagit hem fyra medaljer, två guld och två silver, men på herrsidan har Sverige kammat noll.

De senaste åren har sporten utvecklats rejält och farten har ökat markant. Men trots det har den äldre generationen med Charlotte Kalla i spetsen hängt med, någonting som nu hyllas rejält.

”Extremt exempel”

Hans-Christer Holmberg, professor i idrottsvetenskap och utvecklingsansvarig inom SOK, säger att Kalla är en av de få äldre åkarna som följt med utvecklingen.

Den svenska OS-mästarinnan, tillsammans med den förre åkaren Johan Olsson, är två av de som lyckats följa sportens fartökning som kommit med den nya generationens åkare. Någonting som imponerat på Holmberg.
– Charlotte och Johan (Olsson reds anm.) har varit extrema exempel, de har gått sin egen väg, säger han till Sportbladet.

Hyllar träningen

I och med den moderna längdskidåkningens farthöjning konstaterar Holmberg att flera nya träningsformer har växt fram.

Även där lyfter han fram Charlotte Kalla som en trendsättare.
– Jag tycker att hon och Magnus (Ingesson, tränaren reds anm.) är föregångare med att tänka innovativt och ta steg och utvecklas, säger han till Sportbladet.

LÄS MER:  Norska OS-hjälten pekas ut som fuskare – efter stafettguldet: ”Det är dumt”

OS-drottningen Charlotte Kallas underbara kommentar till kung Carl XVI Gustaf

Följ oss även via Instagram!