Efter stora fiaskot – här är ordern till de svenska skidstjärnorna: ”Är inte deras ansvar att…”

Kritiken mot vallarna var stenhård förra vintern.
Nu kommer en uppmaning inför kommande säsong.
– Det är vallachefens ansvar att ta den diskussionen med media, säger Petter Myhlback.

Resultaten var inte alls med de svenska åkarna under vintern. Flera förväntade toppåkare hade svårt att prestera, men man menade samtidigt att det andra förutsättningar som låg bakom.

Stort fiasko

Under flera tillfällen var nämligen åkarna öppet kritiska mot sina skidor, och vallateamet fick flera gånger stor kritik.

– Det är frustrerande när man känner att man inte har samma förutsättningar att åka fort, sa bland andra Ebba Andersson.

Frida Karlsson, skidlandslaget
200301 Frida Karlsson of Sweden ahead of the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on March 1, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 136125

Den nye vallachefen Petter Myhlback menar dock att säsongen inte var ett stort misslyckande.

– Vi hade normalt många bortvallningar under en säsong. Men i vintras blev åkarna nervösa att det skulle ske igen eftersom de inte blev involverade i det förbättringsarbete som hela tiden skedde. Vi var lite dåliga på att informera åkarna. Om de får information så skapar det en trygghet och det blir ingen frustration. Så ska det bli i vinter, säger Myhlback till TT.

”Inte åkarnas ansvar”

Myhlback menar även att åkarna uppmanas att ta kritiken intern, snarare än externt.

– Då är det vallachefens ansvar att ta den diskussionen med media. Det är inte åkarnas ansvar, säger han.

Charlotte Kalla, Stina Nilsson
200214 Charlotte Kalla of Sweden is being interviewed during a press meeting ahead of the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_506

Han menar dock att det inte är någon munkavle.

– Visst får de prata med media om sina skidor. Det är människor med adrenalin efter loppet, och om de får en mikrofon under ansiktet om de har haft dåliga skidor så kan det komma några ord. Men om jag får önska hur de ska bete sig framöver i den här frågan vill jag att åkaren, när affekten har lagt sig efter en miss, kommer till mig och sin vallare. Då pratar vi ut om det och sedan berättar jag det för media, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!