Efter helgens svensksuccé – nya norska storkritiken mot Ebba Andersson och Frida Karlsson: ”För dåligt”

De var på förhand tippade som favoriter.
Men i masstarten slutade Ebba Andersson och Frida Karlsson ”bara” femma och sexa.
– Ebba och Frida ger bort segern, menar Petter Skinstad, expert i norska TV2
, i sin kritik.

I helgen inleddes skidsäsongen ordentligt när världscupen hade sin premiär i Ruka. På schemat stod det sprint, 10 kilometer klassiskt, och 20 kilometer masstart i fristil. På herrsidan blev det tyvärr inte en enda pallplats för våra svenska åkare.

Svensk succé

Men på damsidan var Sverige betydligt mer framgångsrika. Emma Ribom vann fredagens sprint, och hade med sig Jonna Sundling på pallen. Under lördagen vann Ebba Andersson, som väntat, 10 kilometers-loppet, och fick sällskap av Frida Karlsson som kom trea.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, frida Karlsson, längdskidor, världscupen, Sverige Norge
From left, second placed Rosie Brennan of US, first placed Ebba Andersson of Sweden and third placed Frida Karlsson of Sweden pose on podium after the women’s World Cup cross-country skiing 10 km classic style competition, in Kuusamo, Finland, Saturday, Nov. 25, 2023. (Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP) leh156

I masstarten var det överraskande nog Moa Ilar som vann, till stor svensk glädje. Hon tog därmed sin första seger i världscupen, efter att tidigare aldrig ens befunnit sig på pallplats. Ilar visade dock redan under Sverigepremiären att hon blir att räkna med den här säsongen när hon slog både Andersson och Karlsson i 10 kilometer fristil.

Norska kritiken

I världscupsloppet som Moa Ilar vann låg Ebba och Frida i täten under majoriteten av tiden, men lyckades aldrig dra ifrån ordentligt. Något duon nu får kritik för.
– Varför de väljer den här taktiken har jag väldigt svårt att förstå. Moa Ilar som vinner har ju släppt täten i början av loppet. Diggins som blir tvåa bryter staven i slutet och Brennan som blir trea är också långt bak i fältet. De åker för dåligt rent taktiskt. De låter åkare med bra spurtegenskaper att hänga med runda efter runda, säger Petter Skinstad, expert i norska TV2, till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Petter Skinstad, längdskidor, världscupen, Sverige Norge
Beitostølen 20231118. TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen. Foto: Geir Olsen / NTB

Skinstad tycker att Andersson och Karlsson bara borde ha ”kört på i långa sammanhängande partier”.
– De kunde fått hjälp av Bergane då, som också går lika dumt taktiskt. Ebba och Frida ger bort segern.
– Visst, om de inte är bättre så är det okej. Men då hade de inte legat så högt i fältet. De löser ju en lucka när de spurtar för bonuspoängen och då ser det ut som att de har full kontroll. Men det kanske handlar om duellen mellan dem. De tittar för mycket på varandra och glömmer bort resten av fältet, säger han till kvällstidningen.

LÄS MER: Nu väcks stor kritik i Norge – efter svenska dundersuccén i världscuppremiären: ”En besvikelse”

Karlssons svar

Frida Karlsson erkänner att hon hade åkt annorlunda om hon fått åka om loppet, men slår ifrån sig Skinstads kritik.
– Jag tycker att både jag och Ebba försöker, det var körning varje varv. Nu vet jag inte vad Ebba säger, men jag körde i alla fall. Vi försökte dra i från, men att bara vara två i utförsbacken jämfört med… säg 22, det är stor skillnad och det höll inte, säger Frida.

LÄS MER: Gunde Svan utser den bästa skidåkaren på damsidan – nobbar både Frida Karlsson och Ebba Andersson

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev