Ebba Anderssons stora succé i Tour de Ski – ordnade Sveriges första pallplats

Svenskt på pallen i Tour de Ski.
Ebba Andersson stod som segrare långt in i loppet men fick till slut se sig slagen av finskan Kerttu Niskanen.

De svenska damerna hade svårt att hävda sig i sprinten i Tour de Ski-premiären på tisdagen. Både Frida Karlsson och Ebba Andersson åkte redan ut i prologen, och Anna Dyvik blev bästa svenska med en femteplats i finalen.

Andersson starkast

Sprint är knappast någon av Karlssons eller Anderssons starkaste disciplin. Men när det under onsdagen var dags för en längre distans, tio kilometer klassisk stil, så visade svenskorna i Therese Johaugs frånvaro varför de målats upp som stora favoriter att ta hem hela touren.

Det handlade länge om duellen mellan Frida Karlsson och Ebba Karlsson, och det var inte mycket som skiljde svenskorna åt vid den första mellantiden. Endast nio tiondelar var differensen, i Karlssons favör, och det blev upplagt för en riktig tuff kamp loppet igen.

Sedan drog Ebba Andersson i från, och det rejält. Den 24-årige OS-atleten var hela 13.7 sekunder före vid den andra mellantiden efter 5.8 kilometer.

– En mäktig forcering, kommenterade Jacob Hård i SVT:s sändning.

Men det var inte Frida Karlsson som hotade Ebba Andersson. Finskan Kerttu Niskanen stod för ett riktigt starkt lopp igenom och åt in sekund efter sekund på svenskan. Vid 7.4 kilometer så var hon endast två och en halv sekund bakom, och det blev upplagt för en jätterysare de sista kilometerna.

Slagen av finskan

Och Ebba Andersson skulle till slut få se sig slagen. Kerttu Niskanen hade tagit igen hela tolv sekunder fram till nästa mellantid på 8.7 kilometer och var tio sekunder före svenskan. Vid målgång var hon hela 18.2 sekunder före, och petade ned Andersson till en andraplats.

211126 Frida Karlsson of Sweden after competing in the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Cross-Country World Cup on November 26, 2021 in Ruka. Photo: Tomi Hänninen / BILDBYRÅN

Dessvärre ingen seger för Ebba Andersson. Men ett mycket bra genomfört lopp, och ett kvitto på att formen börjar hittas inför OS som startar i februari.

Frida Karlsson hamnade till slut på en femteplats, nästan 45 sekunder efter Niskanen.

LÄS MER: Petter Northug slår tillbaka mot Therese Johaug – och hyllar Frida Karlsson: ”Har satt henne i en ovan sits”

Få våra nyhetsbrev!