Ebba Anderssons skarpa kritik mot OS – hoppas nu på en förändring: ”Då ställer man sig frågan…”

Peking-OS präglades av bitande kyla och kraftig blåst.
Det hoppas Ebba Andersson slippa om fyra år.
– När det inte blir rättvisa förhållanden så kan man ju ställa sig frågande till det, säger hon.

Det var Kina och Peking som stod för värdskapet av vinterns OS-mästerskap. Men tävlingarna i längdåkning och skidskytte placerades i Zhangjiakou, runt 20 mil utanför Peking. Redan inför mästerskapet varnades det för rejäl kyla i tävlingsorten, och att temperaturen skulle visa mer än 20 minusgrader.

Påverkade medaljchansen

Och kallt blev det. De tuffa väderförhållandena tvingade till exempel arrangören att korta ned herrarnas femmil till 28,6 kilometer för att säkerställa idrottarnas hälsa. Men även damernas tremil påverkades av vädret och fick flyttas till tidigare under dagen för att undvika den kyliga temperaturen under kvällen.

220212 Ebba Andersson of Sweden competes in women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Ebba Andersson var nära att plocka en pallplats i just damernas tremil. Hon inledde i ett rasande tempo och tog rygg på Therese Johaug, men blev tvungen att kapitulera när det bara återstod ett par kilometer och slutade till sist åtta. Hon menar att hon hade otur med vädret, och att en kraftig motvind segade ned henne mot upploppet.

– Jag har en ganska klar bild av vad det var som skedde och det är att det är väldigt stark vind som jag möter i i utförskörningen. Då blir det betydligt lättare för de bakom att käka in de sekunder som jag hade, säger hon till SVT Sport.

”Hade kunnat se annorlunda ut”

Hade det varit normala väderförhållanden hade det kunnat se annorlunda ut.

– Det handlar inte om någon fysisk höjdsmäll eller så, utan det är yttre förutsättningar som ställer till det. I normala förhållanden hade det kunnat se annorlunda ut vid mållinjen, fortsätter Ebba Andersson.

I framtiden hoppas svenskan att de stora mästerskapen ska avgöras på platser där inte vädret får en så kraftig påverkan på loppets utfall.

– Man kan mötas av både det ena och det andra vad gäller förhållanden. Men när det inte blir rättvisa förhållanden så kan man ju ställa sig frågande till det, säger hon och fortsätter:

220205 Ebba Andersson of Sweden looks dejected after women’s cross country skiing skiathlon during day 1 of the 2022 Winter Olympics on February 5, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

– Kanske framför allt när det varit så passt tufft att vi sett en kollaps här och en kollaps där. Inte bara på längdarenan utan även på andra tävlingsarenor. Därför tycker jag att man skulle kunna göra en värdering inför mästerskap om det är värt det eller inte.

LÄS MER: Landslagets besked: Ingen Frida Karlsson i världscupen – Charlotte Kalla tillbaka i truppen: ”Det känns trist”


#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!