Ebba Anderssons oväntade succé – i en helt annan sport(!): ”Jag får knappt fram några ord”

Ebba Andersson blev den stora VM-drottningen i år.
Nu har hon gjort ny storsuccé – i en helt annan sport.
– Det är bara att börja vänja sig, säger svenska skidhjälten till SportExpressen.

Senaste skidsäsongen blev en stor succé för Ebba Andersson som tog klivet upp till den yppersta världseliten. Hon imponerade först på världscupen och när det sedan var dags för skid-VM så satte 25-åringen i en helt ny växel.

Anderssons succé

Med dubbla VM-guld och dubbla VM-brons kröntes Ebba till VM-drottning i Planica. Därefter avslutade hon skidsäsongen på bästa sätt genom att vinna lopp på lopp på lopp.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
230306 Ebba Andersson efter sin hemkomst från skid-VM den 6 mars 2023 i Sweden. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0167

Inte ens när skidsäsongen är över väljer hon att ligga på latsidan och har nu gjort stor succé – i en helt annan sport utan snö och skidor. När loppet Scaniamilen i Södertälje avgjordes på torsdagskvällen hade svenska skideliten samlats för att göra upp med joggingskorna på sig.

LÄS MER: Här återförenas Frida Karlsson och William Poromaa igen – i ren glädje: ”Det är superkul”

Ebba överlägsen

Överlägset snabbast av alla på damsidan blev då en suverän Ebba Andersson som gick i mål på 37 minuter och 17 sekunder.
– När jag var där ute tänkte jag: ”Hur jäkla långt kan det här elljusspåret egentligen vara? Det tar ju aldrig slut!”, säger en helt slutkörd Ebba till SportExpressen.
– Jag får knappt fram några ord. Är fortfarande alldeles flåsig. Men det är ju bara början på hårdkörningen inför säsongen. Så det är bara att börja vänja sig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, skidor
230326 Ebba Andersson of Sweden after the women’s 20 km mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 26, 2023 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0047

Andersson var en löpartalang redan som ung men valde skidåkningen istället. En annan löpartalang i Frida Karlsson var också med i loppet men på grund av sjukdom kunde hon inte gå för fullt på milen.
– Mmm, jag har varit lite sjuk i vår och inte hunnit springa något alls i år. Så jag valde ett behagligt tempo i dag, säger Frida till kvällstidningen och gick i mål på 58 minuter.

LÄS MER: Chockbeskedet: Båda svenska stortalangerna nobbar skidlandslaget – rejält blågult bakslag

På herrsidan var William Poromaa snabbast av alla skidåkare och passerade mållinjen efter imponerande 33 minuter och 28 sekunder som tvåa av alla löpare.
– Man är ju rätt ovan att löpa så här. Det blir att man tänker lite som när man åker skidor, kommer det en utförsbacke går man lite lätt ner i fartställning, säger William i intervjun.
– Så det här var bra. Bättre än jag vågat tro. 

Vad tycker du om Ebba Anderssons oväntade succé? Dela artikeln och säg din åsikt!