Ebba Anderssons mäktiga uppvisning i mördarbacken: Tog första VC-segern i karriären

Ebba Andersson gjorde en supersatsning mot pallplats i totala Tour de Ski.
Det fixade hon – och dessutom tog hon karriärens första seger i världscupen.

Sista delen av Tour de Ski är som bekant klättringen av Alpe Cermis. En klättring som avslutas med en brutal stigning på över 400 meter, uppför en slalombacke.

Inför sista loppet, som i år inleddes med en masstart, var Ebba Andersson tvungen att slå Jessica Diggins med hela två minuter och 10 sekunder för att ta förstaplatsen. Så siktet var inställt på en pallplats, snarare än en totalseger.

I slutet tog just Ebba Andersson täten, efter att flera andra svenskor dragit hårt. Hon började klättra placeringar i totalen och var på tredjeplats när det började närma sig mördarbacken.

Uppför värsta delarna av backen var Andersson först, med Diggins efter sig. Svenskan, som varit på pallen 19 gånger (!) utan att ta förstaplatsen, kämpade på otroligt imponerande i den smått omänskliga backen.

Samtidigt tappade finländskan Pärmäkoski och Anderssons tredjeplats kändes allt säkrare.

Men det kom att bli ett drama om förstaplatsen i själva etappen. Diggins, som tidigt hade säkrat segern i och med att hon var precis efter Andersson, försökte komma ikapp svenskan på slutet.

Men den här gången gick det inte. Ebba Andersson kunde hålla ifrån och tog sin första seger någonsin i världscupen. Oerhört välförtjänt!

Texten uppdateras.

Få våra nyhetsbrev!