Ebba Anderssons helsköna revansch i Tour de Ski – på pallen efter blytunga starten

Inledningen av Tour de Ski var en besvikelse.
Men på tisdagen kom revanschen för Ebba Andersson.
Svenskan stod för ett kalaslopp – och slutade trea.

Ebba Andersson gick in till Tour de Ski med höga förväntningar på sig. Rapporterna från sommarens träningsläger var optimistiska, och hon inledde världscuppremiärhelgen i Ruka imponerande, och utmanade då Frida Karlsson.

Sköna revanschen

Men väl på plats på Tour de Ski så har det blivit ett stort fiasko. Hon inledde med att åka ur sprintkvalet, efter att alltså hamnat utanför topp 30 i prologen, och hon blev därefter bara tolva i masstarten, som vanligtvis är lite av hennes specialitet.

Ebba Andersson, skidor
200307 Ebba Andersson of Sweden after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Det blev heller ingen revansch under jaktstarten, då hon startade på 15:e plats och åkte i mål som 18:e åkare, och i Norge höjdes till och med röster för att Andersson möjligtvis kunde hoppa av touren i förtid. Andersson har dock aldrig haft några planer på att åka hem, och hon gick in i tisdagens 10 kilometer-lopp taggad till tårna – vilket verkligen märktes ute i spåret.

Bakom amerikanskorna

Ebba inledde piggt och var mellantid efter mellantid med i täten av loppet – och när hon väl åkte i mål så gjorde hon det som ledare. Men det var då fortfarande mängder av seedade åkare – framför allt den amerikanska duon Jessica Diggins och Rosie Brennan, som ju kom tvåa och etta i jaktstarten häromdagen – som skulle åka färdigt.

Ebba Andersson, skidor
200921 Ebba Andersson poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges skidlandslag den 21 september 2020 i Sollefteå. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / NJ0005

Men Ebbas tid stod sig riktigt bra och det hela avgjordes med ett sekunddrama – där det dock tidigt stod klart att ingen av amerikanskorna skulle gå att nå. Rosie Brennan åkte in med marginal som tvåa, men totalt överlägsen var totalledaren Jessica Diggins, som vann närmare 15 sekunder före sin landsmaninna.

Ebba Andersson slutade alltså trea, vilket är en störtskön revansch för henne.

Få våra nyhetsbrev!