Därför ska man inte titta på klockan om man åker Vasaloppet

Därför ska man inte titta på klockan om man åker Vasaloppet

Svenska längdskidåkare har som primärt mål att ha en bra sluttid, men förlorar motivationen om tiden rinner iväg. För att hjälpa åkarna att lägga skifta fokus från tid till placering och en bra insats, har Renault och En Svensk Klassiker tagit fram verktyget Moraklockan – som visar att sluttid och placering inte går hand i hand.

Många längdskidåkare sätter upp tidsmål, men tid är ett svårt sätt att mäta sig på i just skidlopp, eftersom faktorer som nederbörd och temperatur har så stor påverkan – och dessutom är svåra att förutspå. För att underlätta för åkarna har Renault tillsammans med En Svensk Klassiker tagit fram Moraklockan, ett verktyg som hjälper åkarna att lägga mindre fokus på tid och mer på att göra ett bra lopp.

– Att sätta upp mål med fokus på tid kan bli dyrt när valutan är motivation. Det har vi tagit fasta på och skapat ett verktyg som visar hur mycket olika väderförhållanden kan påverka tiden i spåret, oavsett vilken form man är i, säger Lars Höglin på Renault, som står bakom Moraklockan med rådgivning från En Svensk Klassiker. Som partner vill vi hjälpa åkarna att uppskatta tiden ute i spåret så mycket som möjligt och hoppas att Moraklockan kan hjälpa åkarna en bit på vägen.

Hur funkar verktyget?
Moraklockan är en snittskidåkare (uppbyggd på statistik) som visar hur yttre förhållanden spelar in när det kommer till sluttid. Genom flera års data visar den också hur olika väderförhållanden påverkar resultatet och att tid och placering inte går hand i hand.

Till exempel kan man se att en sluttid på 6h 30 min år 2012 gav en placering på cirka 5 000, medan en sluttid på mer än en timme mer (7h 40 min) år 2015 (när väderförhållandena var svårare), trots längre tid i spåret, gav en betydligt bättre placering på cirka 4 500. Så låt klockan vara och fokusera på att njuta av loppet!

Testa Moraklockan här: www.klassiskahemligheter.se.