Därför nobbar Ebba Andersson Idrottsgalan – vädjar nu om stor förändring: ”Det är väldigt synd”

Därför nobbar Ebba Andersson Idrottsgalan – vädjar nu om stor förändring: ”Det är väldigt synd”

Ebba Andersson är nominerad till Jerringpriset.
Men hon är inte på plats på Idrottsgalan.
– Det är väldigt synd, säger hon.

Kritiken har varit stor angående Idrottsgalans nomineringar. Galan går av stapeln på måndagskvällen, men trots att Jonna Sundling tog två VM-guld i Planica förra året, och Ebba Andersson tog fyra medaljer i samma mästerskap, så är inte någon nominerad, varken till årets kvinnliga idrottare eller årets prestation.

Därför står hon över

Ebba Andersson är dock nominerad till Jerringpriset, men skulle hon vinna så finns hon inte på plats för att ta emot det kanske mest ärofyllda priset i svensk idrott. Längdlandslaget har precis tävlat i Oberhof, och Idrottsgalan kommer därför något i kläm, vilket den brukar göra för alla vinteridrottare.

231231 Ebba Andersson of Sweden after women’s cross country skiing 10 km classic technique interval start during Tour de Ski on December 31, 2023 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

För Ebba Andersson var det dock aldrig något snack om att ens kunna närvara.

– Det är väl det som är baksidan med att hålla på med en vinteridrott, galan infaller ju varje år mitt i vår tävlingssäsong när det är väldigt intensivt. Det är väldigt synd, säger hon till SVT.

Vädjan om galan

Ebba Andersson vet inte när det hade varit bättre att lägga Idrottsgalan, men hade framöver önskat att den låg någon annanstans under året.

– Ja, gärna där det hade passat oss. Samtidigt känns det kanske lite knasigt att summera ett år som har varit i april eller maj. Men ja, nu är det ju låga odds på att vi vinteridrottare inte dyker upp. Det sportsliga måste gå först, säger hon.

240102 Ebba Andersson of Sweden at a press event during Tour de Ski on January 2, 2024 in Davos. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Jerringpriset är mer ojämnt på förhand än på länge, då Ebba Andersson bland annat gör upp mot Armand Duplantis, damlandslaget i fotboll, Sandra Näslund och Daniel Ståhl.

– Det ska bli spännande. Men jag vet också att det är skittuff konkurrens så jag förväntar mig ingenting, säger Ebba Andersson.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev