Charlotte Kallas okända plan – så ska hon bli bäst igen efter stora fiaskosäsongen: ”Det är nyckeln”

Charlotte Kalla kommer från en tuff säsong.
Nu gör hon stora ändringar för att återigen kunna konkurrera.
– Vi kommer ändra på träningen på alla parametrar så att det ska mynna ut i åkekonomin, säger tränaren Stefan Thomson.

Charlotte Kalla är en av våra största längdåkare någonsin, och är fortfarande den kanske mest folkkära idrottaren vi har. Men förra säsongen är någonting hon troligtvis bara vill glömma.

”Har inte varit jättekul”

Svenskan hade det blytungt, och hade inte en enda individuell pallplats under hösten och vintern. Men i svenskans sista lopp för säsongen, i Holmenkollen, slutade hon fyra – vilket gav hopp för framtiden.

Charlotte Kalla, Stina Nilsson
200214 Charlotte Kalla of Sweden is being interviewed during a press meeting ahead of the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_506

Och på onsdagen kom beskedet att Kalla fortsätter att satsa vidare, minst en säsong till.

– Det har inte varit jättekul när jag hoppats på att det är den här helgen det lossnar och så jag fått packa väskan och åka hem och inse att det inte blev så. Jag har ändå haft humöret uppe, men det blir ju påfrestande när jag inte får känna det flytet så det var härligt, säger hon till Aftonbladet.

Nya planen

Och nu har Kalla, och hennes tränare, lagt upp en ny plan för att återigen kunna konkurrera.

– Vi kommer ändra på träningen på alla parametrar så att det ska mynna ut i åkekonomin. Det är nyckeln och där vi kommer lägga vår energi, säger Stefan Thomson och fortsätter: 

– Grundfysiken är på en hög nivå, men när vi letat och tittat är det det vi kommit fram till. Det handlar om att använda så lite energi som möjligt och få all kraft ner i snön.

Charlotte Kalla, skidor
191208 Charlotte Kalla of Sweden after the women’s relay during the FIS Cross-Country World Cup on December 8, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Charlotte Kalla gör annars ingen hemlighet av att hon var frustrerad under fjolårssäongen.

– Jag skulle vilja ha svaren på frågorna, framför allt någon idé om hur jag skulle kunna förändra det. Men det var ganska tidigt under träningsåret som jag kände att vi behövde bromsa. Kroppen har varit svårstyrd, säger hon.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!