Charlotte Kalla förvånad över svenska succésiffrorna – som sätter skräck i skid-Norge: ”Nyp mig i armen!”

.

Nu är det bevisat!
Sveriges damer tog 39 pallplatser i världscupen förra säsongen – Norges damer bara 35.
– Nyp mig i armen, går det så här bra?!, säger en förvånad Charlotte Kalla till SportExpressen.

Sveriges längdlandslag i skidor laddar just nu för ny säsong i spåren. 29 november drar återigen världscupen igång med ny säsong och premiären sker som så många gånger förr i finska Ruka.

Tronskifte på gång

Kommande säsong lär med stor sannolikhet fortsätta handla om slaget mellan Sverige och Norge. Framförallt på damsidan.

Charlotte Kalla, skidor
190228 Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla and Stina Nilsson of Sweden celebrate after finishing first in women’s 4 x 5km relay during the FIS Nordic World Ski Championships on February 28, 2019 in Seefeld in Tirol.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87902

Där var skiddrottningen Therese Johaug nästan ostoppbar förra säsongen och det var Ingvild Flugstad Östberg som vann hela världscupen. Men bakom de dominanta norskorna visar Sverige att det verkligen är ett tronskifte på gång.

Sveriges succésiffror

SportExpressen rapporterar att Sveriges damer tog hela 39 pallplatser i världscupen förra säsongen, medan Norge bara tog 35 pallplatser. Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Ida Ingemarsdotter och Johanna Hagström gör det även till imponerande sju svenska damer med pallplaceringar.

Norge fick bara fyra olika skiddamer som nådde till pallplatser i redan nämnda Johaug och Flugstad Östberg samt Maiken Caspersen Falla och Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Men det extra intressanta är att titta på snittåldern där svenskorna på pallen ligger på 23,7 år samtidigt som norskorna snittar 30 år.

Charlotte Kalla, skidor
190807 Charlotte Kalla poserar för ett porträtt under en pressträff den 7 augusti 2019 i Sollefteå.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / kod NJ / 74329

Kalla: ”Nyp mig i armen”

Framtiden talar absolut för Sverige på damsidan i längdskidåkning.
– Redan under premiärhelgen i Ruka kände man ”nyp mig i armen, går det så här bra?!” Sen tänkte man ”okej, det är i början av säsongen, innan jul kan många vara på pallen och vi får se vad det blir när det närmar sig mästerskap”. Men det var superhäftigt, säger en förvånad Kalla till kvällstidningen.
– Sen kan man inte förvänta sig att man ska återupprepa 39 pallplaceringar, det är ju galet mycket, galet bra. Det är mycket som ska till, man ska ha lite tur också. Men det var mer än tur förra säsongen. Vi som lag hade verkligen höjt oss en nivå till.

Sedan finns det ytterligare en detalj som talar till det stora tronskifte vi nog kan får se kommande säsong. Hon heter Frida Karlsson och är 20 år gammal.

Svenska supertalangen tog ingen individuell pallplats i världscupen förra säsongen men väntas vara med och utmana i den absoluta världstoppen kommande säsong. Det väntar alltså en riktigt rolig vinter för se svenska längddamerna.

LÄS MER: Charlotte Kallas stora besvikelse – efter landslagskaoset: ”Väldigt chockad”

Missnöje i skidlandslaget efter stjärnskottets oväntade pengamiss – nu ändras systemet: ”Orättvist”