Calle Halfvarssons ilska mot förbundet – efter stora förändringen i skidspåren

Internationella skidförbundet har fått utstå hård kritik på grund av att många längre lopp stryks från världscupprogrammet.
Nu ställer sig även Calle Halfvarsson, och flera svenska landslagskollegor, frågande till förändringen.

Vinterns världscuptävlingar i längdspåren kommer bli annorlunda från tidigare i år. På den stora Fis-konferensen tidigare i år klubbades det igenom att det inte kommer köras ett enda skiathlonlopp, en distans som kommer köras på VM men alltså inte i världscupen.

Färre långlopp

I vinter kommer det bland annat bli tolv sprintlopp och 14 lopp över 10 eller 15 kilometer. Men de längre loppen blir betydligt färre.

Daniel Rickardsson under femmilen i OS i Pyeongchang. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Endast två lopp, en tremil och en femmil, kommer köras i världscupen.

Möts av hård kritik

Flera har reagerat hårt mot beskedet, bland dessa landslagets tidigare presschef Torbjörn Nordvall och legendaren Sven-Åke Lundbäck. Nordvall skriver i en krönika att det är som ”en slakt av vårt kulturarv”, enligt SportExpressen.

”Jag menar att Fis (internationella skidförbundet) är ute på villovägar i sin desperata jakt på att popularisera sporten globalt och blidka tv-bolagen att sända tävlingarna. Är det verkligen de här korta distansloppen som tv-tittarna vill ha? Och är det verkligen så att lopp över 15 km inte bygger längdåkningens varumärke internationellt? Jag tvivlar starkt på det”, skriver han.

Halfvarsson: ”Tråkigt”

Nu reagerar även de svenska åkarna på beskedet. Calle Halfvarsson var en av dem som var kritiska till beslutet att avskriva skiathlonen från programmet.

Calle Halfvarsson. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Halfvarsson, som har sina styrkor på de längre distanserna, anser att Fis kunde ha haft betydligt fler långlopp än de två som blir av.
– Jag tycker det är väldigt tråkigt för alla de åkare som är bättre på de längre distanserna. Det finns ju knappt några lopp för dem, säger Halfvarsson till SportExpressen och fortsätter:
– Men jag förstår de som är irriterade.

Även Viktor Thorn och Daniel Rickardsson tycker det är synd att det blir färre långlopp. Däremot ser Thorn likt Nordvall på det med Fis ekonomiska ögon.
– Man måste skapa intresse. Det är kanske mer intressant att titta på ett 15-kilometerslopp? Det är så utvecklingen är, säger Thorn till tidningen.

Dela om du också längtar till skidsäsongen!

LÄS MER: Nära vännens stora oro för Anna Holmlund: ”Det gör mig sorgsen…”

Skidtalangens bakslag – drabbats av mystisk sjukdom: ”Jag har haft ont”