Äntligen! Sverige tar VM-silver i damernas stafett

Sveriges långa medaljtorka i skidskytte-VM är över. Det blev svenskt silver i den svängiga damstafetten i Nove Mesto, där Frankrike till slut vann överlägset.

Efter bronset i den inledande mixedstafetten har det varit en lång väntan på nästa blågula medalj i VM.

På mästerskapets näst sista dag kom den tack vare Anna Magnusson, Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

När Magnusson lämnade över till Persson låg Sverige fyra, 24,5 sekunder efter storfavoriten Frankrike. Många bommar i vinden på skjutvallen gjorde att resultatlistan sedan kastades om både en och två gånger.

Fransyskan Sophie Chauveau drog på sig två straffrundor på andra sträckan och rasade ned till åttonde plats. I stället ledde överraskningslaget Estland halvvägs, med Sverige som fortsatt fyra.

Sverige var uppe i ledningen ett tag på den tredje sträckan, efter en stark öppning av Hanna Öberg. Men när hon missade sitt sista skott i stående – och sedan också det första extraskottet – var det återigen Frankrike i ledning.

Det suveräna franska laget hade Julia Simon på slutsträckan, jagad av Elvira Öberg. Simon darrade rejält på sista skyttet, tvingades till tre extraskott – men pallade för trycket och slapp straffrunda.

– Vilket drama. Det blev spännande, men Frankrike visar att de var laget att slå i dag. De är framför allt oerhört starka ute i spåret, säger Hanna Öberg till SVT.

Elvira Öberg drog på sig en runda, men kunde kosta på sig det och ändå säkert köra hem silvret, 38,3 sekunder efter Frankrike. Bronset gick till Tyskland.

TT NYHETSBYRÅN