Anna-Carin Zideks stora bekännelse om framgångsrika karriären – OS-guldhjältens ärliga ord: "Jag saknar det inte"

Anna-Carin Zideks stora bekännelse om framgångsrika karriären – OS-guldhjältens ärliga ord: ”Jag saknar det inte”

Anna-Carin Zidek blev ”ACO” med hela svenska folket.
I dag lever svenska OS-guldhjälten ett helt annat liv.
– Nu har det väl gått så långt tid att jag inte saknar det längre, erkänner Zidek i en intervju med Sportbibeln.

Under början av 2000-talet slog Anna-Carin Zidek, då Olofsson, igenom stort och blev en svensk nationalhjälte i skidskytte. På bara fem år bärgade hon sex stycken VM-medaljer och OS-guld samt OS-silver och skrev in sig i historieböckerna.

Zideks framgång

Men hon skulle få kämpa för framgången efter att ha börjat som längdskidåkare. För det var bytet till skidskytte som 29-åring som satte igång karriären på allvar och svenskan nådde sin fulla potential.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anna-Carin Zidek, skidskytte
060225 OS 2006 Vinter, Medaljcermoni, Skidskytte: Anna Carin Olofsson, Sverige, håller upp sina medaljer. Guld, silver, medalj. © Bildbyrån – 28354

Redan under sitt första vinter-OS som skidskytt i Turin 2006 skulle karriärens största framgång komma när Zidek först tog OS-silver i sprinten. Sedan gjorde hon sitt livs lopp för att vinna ett mycket bragdartat OS-guld i masstarten.
– OS i Turin är ett av de stora minnena, så klart. Mixed stafett-guldet som vi tog i Antholtz (VM 2007) minns jag också väl, säger Anna-Carin i en intervju med Sportbibeln och berättar mer om OS-framgången 2006.
– Just loppen kommer jag inte ihåg så mycket från. Det var väl lite upp och ned från lopp till lopp. Man tvivlade på sig själv men det jag kommer ihåg var att jag tittade på damstafetten, för vi hade ju inget svenskt stafettlag då. Jag såg det ryska laget, som vann stafetten, och det såg så himla enkelt ut på skjutvallen, så då fick jag också känslan inför masstartloppet att det är inte så himla svårt, egentligen. Då fick jag självförtroendet som gjorde att det gick bättre för mig.

”ACO”:s nya liv

Bara fem år senare tog karriären slut 2011 och sedan dess har Anna-Carin Zidek valt en annan yrkesbana i livet. I dag är den svenska OS-guldhjälten 50 år gammal och jobbar som specialidrottslärare/tränare på Härjedalens gymnasium, med inriktning på just skidskytte.
– Jag har varit på längdskidor förut, men har glidit mer över på skidskytte för att vi fått mer elever. Det är jättekul att jobba med ungdomarna och att försöka inspirera dem, för att göra jobbet som krävs att bli en duktig skidskytt. Man sitter ju på en hel del erfarenheter, så jag kan hjälpa dem få med sig kunskap som jag hade behövt i den åldern, säger ACO i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anna-Carin Zidek, skidskytte
150318 Anna Carin Zidek poserar för ett porträtt under presskonferensen inför säsongspremiären av tv-programmet Mästarnas mästare den 18 mars 2015 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86963

När hon får blicka tillbaka på sin egen karriär så är det ingenting som hon saknar, så här 13 år efter avskedet till sporten.
– Nä, nu har det väl gått så långt tid att jag inte saknar det längre. Det var väl första åren som jag kunde känna att man saknade tävlingarna. Men anledningen till att jag slutade var för att träningen inte var rolig längre, just den saknar jag inte längre, erkänner hon.
– Jag har tänkt flera gånger att ta fram bössan och skjuta lite, för att det är så roligt, men det har aldrig blivit av.

LÄS MER: Anna-Carin Zidek säger exakt vad hon tycker om Björn Ferry – orden om hans insatser i tv: ”Vissa kommentarer…”

Anna-Carin Zidek har även svårt för att titta på skidskytte nuförtiden och följa de svenska framgångarna som hon har varit med och grundlagt, genom att bana väg för nya damåkare.
– Jag försöker hänga med vilka resultat det blir, men jag har inte tid att sitta och titta på Vinterstudion hela helgerna, tyvärr, säger hon till Sportbibeln.

Vilket är ditt bästa minne av ”ACO”? Dela artikeln och berätta för andra!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev