Anna-Carin Zideks ärliga ord om Johannes Lukas som alla svenskar måste höra – jämför med Wolfgang Pichler

Johannes Lukas skördar stora framgångar med Sverige.
Nu ger legendaren Anna-Carin Zidek sin ärliga syn om honom.
– Det påverkar laget väldigt mycket att ha en sån ledare, säger hon till Sportbibeln och jämför honom med Wolfgang Pichler.

Svenska skidskyttehjälten Anna-Carin Zidek, tidigare Olofsson, är en av vårt lands främsta inom sporten genom tiderna. Hon blev ”ACO” med hela svenska folket och vann både OS-guld och VM-guld.

Zideks karriär

Zidek lyckades vinna 15 världscuplopp och en totalseger i distanscupen under framgångsrik era för svenskt skidskytte. Tillsammans med blågula lagkamraterna Helena Ekholm, Björn Ferry och Carl-Johan Bergman formade man ett landslag i världsklass, tränat av ikoniske förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Anna-Carin Zidek, skidskytte
110308 Skidskytte, VM, dam: Anna Carin Zidek, Sverige. © Bildbyrån – 81876

Pichler var känd för sin stenhårda stil och att pressa sina åkare till det yttersta för att nå succé. Efter OS 2018 tackade tysken för sig och istället tog hans tidigare praktikant och assistent Johannes Lukas över som ny förbundskapten.

Hyllar Lukas

Sedan 2019 har 30-åringen förvaltat Pichlers arv på bästa sätt och senaste skidskytte-VM 2023 blev det bästa någonsin av ett svenskt landslag med hela elva medaljer. Anna-Carin Zidek är oerhört imponerad av Lukas framfart som tränare.
– Han har lyckats väldigt bra och han har verkligen fått förtroende från åkarna. Han har allt som krävs och gör verkligen ett jättebra jobb, säger ”ACO” i en intervju med Sportbibeln.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Johannes Lukas, skidskytte
231203 Head coach Johannes Lukas of Sweden ahead of the women’s 10 km pursuit during the IBU World Cup on December 3, 2023 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0701

Svenska skidskyttelegendaren känner igen tränarstilen och passionen för sporten från sina egna dagar med Pichler.
– Han påminner ganska mycket om Wolfgang (Pichler) i sitt sätt att arbeta, av det jag har sett. Engagemanget och hur entusiastisk han är, det påverkar laget väldigt mycket att ha en sån ledare, säger Zidek.

LÄS MER: Anna-Carin Zidek pekar ut den bästa svenska skidskytten på damsidan just nu – och nobbar Hanna Öberg: ”Presterat bättre”

Anna-Carin Zidek erkänner hur det egentligen var att ha demontränaren Wolfgang Pichler.
– För mig passade hans ledarstil väldigt bra och hans träningsupplägg också. Det fungerade toppenbra för mig. Men det har inte passat alla genom åren och det kan jag förstå. Han är ju speciell. Och man måste kunna ta honom på rätt sätt och ta honom med en nypa salt i bland, säger hon i intervjun och berättar om deras relation i dag.
– Vi har inte jättemycket kontakt, litegrann.

Vad tycker du om Johannes Lukas som tränare? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev