Anja Pärson starka ord – öppnar nu upp om mardrömskraschen i OS: ”En kamp mot döden…”

Hon kraschade våldsamt.
Nu berättar hon om känslorna under OS i Vancouver 2010.
– Det är en kamp mot döden i huvudet, säger hon i ”Hellenius hörna”.

Anja Pärson slog tidigt igenom och var länge en av alpinvärldens största stjärnor. Det var framför allt i slalom som svenskan hade gjort enorma avtryck, men hon hade målsättningar om framgång i störtlopp.

Berättar om mardrömskraschen

Inför OS i Vancouver, 2010, var målsättningen ett OS-guld i just störtlopp – men det höll på att sluta i katastrof. Pärson låg en bit efter Lindsey Vonn, och svenskan behövde chansa för att ta ikapp tid.

180208 Anja Pärson during a press conference with the Swedish cross country skiing skiathlon team press conference Sweden ahead of the 2018 Winter Olympics on February 8, 2018 in Pyeongchang. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Men det gick för snabbt – och Pärson kraschade kraftigt.

– Jag faller ihop där och då, det går i 120 kilometer i timmen. Sedan när jag kommer upp i luften tänker jag att, nu kommer jag bli medvetslös för första gången i livet när jag landar. Men då känner jag hur jag börjar rotera, att landa på rygg är ju absolut inte så bra. Så jag häver rotationen, säger hon i ”Hellenius hörna”, enligt Expressen.

”En kamp mot döden”

Anja Pärson berättar senare att hon fokuserar på att landa på fötterna.

– Där och då tänker jag att jag inte har en aning om var det här tar mig nu. Det enda jag försöker fokusera på är att landa på fötterna, ta i allt vad jag har, hålla huvudet ovanför marken så jag inte slår i det, säger hon, och fortsätter:

– Det är en kamp mot döden i huvudet, jag måste hela tiden jobba med att vara där och då i stunden, och göra allt jag kan för att överleva. 

100217 OS 2010, Alpint, störtlopp: Anja Pärson, Sverige, fall © Bildbyrån

Anja Pärson klarade sig smått mirakulöst utan några större skador, och var redan dagen efter tillbaka. Hon var då på startlinjen under kombinationstävlingen – och tog ett sensationellt brons.

LÄS MER: Stormar mot pallplats men gör sedan ödestigert misstag – vad rivalen gör vid mållinjen får miljoner att jubla

Få våra nyhetsbrev!