Anders Blomquists dom efter nya plattfallet – därför floppar Frida Karlsson under OS: ”Hon har inte lyckats med det”

Anders Blomquists dom efter nya plattfallet – därför floppar Frida Karlsson under OS: ”Hon har inte lyckats med det”

Nytt fiasko för Frida Karlsson.
Nu ger Anders Blomquist sin dom om varför.
– Det har hon inte lyckats med, säger SVT-experten.

Frida Karlsson åkte till OS som ett av Sveriges stora medaljhopp, i flera distanser. Men söndagens skiathlon, som inledde längdskidåkningens OS, blev inte alls som förväntat, och efter att ha slutat femma så var hon i tårar efteråt, efter att ha blivit kraftigt påverkad av kylan och utmattning.

Nya floppen

Hon sa själv att hon var helt återhämtad inför 10 kilometers-loppet på torsdagen, men det blev ytterligare ett nytt fiasko. Frida Karlsson var långt efter redan vid den första mellantiden, och hon lyckades aldrig nå de riktiga topparna. Avståndet till toppåkarna ökade hela tiden – och i mål var Karlsson nästan en och en halv minut efter vinnande Therese Johaug.

220210 Frida Karlsson of Sweden receives assistance after finishing women’s cross-country skiing individual 10 km during day 6 of the 2022 Winter Olympics on February 10, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Nu har Karlsson två raka tävlingar där hon inte alls kommit upp i nivå, och många undrar varför. Under den första tävlingen var det många som vittnade om dåligt material, särskilt under skatedelen, men nu finns oro kring hur det egentligen ligger till med formen. Anders Blomquist, expert i SVT, tror att det är flera faktorer.

”Jag tror att det är en kombination. Inget verkar vara på topp idag”, skriver han i en chatt på SVT.

”Har inte lyckats med det”

Blomquist har även en teori kring att Karlsson inte lyckats komma i form till mästerskapet.

”Att toppa form är en utmaning med hög höjd och inga tävlingar på 1 månad. Tycker dock att Frida lyckats fantastiskt tidigare, trots att hon är så ung. Har sett dem för lite i bild för att kunna slå fast hur skidorna gått, men de har tappat oroväckande fort. Frida prövade att bryta ner formtoppen runt Touren, och har kanske inte lyckats få en ny topp”, skriver han.

Anders Blomquist, skidor
200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Nästa distanstävling för damerna är i helgen, då det vankas stafett, och det är, med tanke på den svaga formen, svårt att förutse vilka som kommer att köra sträckorna, och hur laget formateras.

LÄS MER: Nya, svenska jättefiaskot i OS: Frida Karlsson långt från täten – när Therese Johaug vann sitt andra raka guld

Få våra nyhetsbrev!