Anders Blomquist dundersågning mot Norge – som får grannlandet att reagera: ”Det svagaste jag sett”

Anders Blomquist dundersågning mot Norge – som får grannlandet att reagera: ”Det svagaste jag sett”

Therese Johaug är överlägsen.
Men bakom henne är det norska laget tunt, anser Anders Blomquist.
– Det är nog det svagaste jag sett, säger SVT-experten.

Therese Johaug har dominerat under OS hittills och vunnit två av två möjliga OS-guld på distanstävlingarna. I går blev det visserligen en rafflande sekundstrid mot Kerttu Niskanen, men annars är det många som frågar sig hur någon ens ska kunna slå norskan under någon tävling under tävlingarna i Kina.

”Svagaste jag sett”

Men i stafetten är det just nu inte mycket som talar för att det blir guld till Johaug eller det norska laget. Bakom Johaug är det nämligen inte särskilt hård konkurrens om platserna, och då Norge tvingats lämna flera stjärnor – som Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg – hemma, så blir det ett tungt lass att dra för Therese Johaug.

211205 Therese Johaug of Norway I after the Women’s Cross Country Skiing Relay 4×5,0 km during the FIS Cross-Country World Cup on December 5, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Anders Blomquists slår nog fast att det här ett historiskt dåligt lag som Norge kommer att ställa upp i stafetten.

– Det norska laget är nog det svagaste som jag kan påminna mig om att jag sett i ett mästerskap. Nu vet vi inte vilka som kommer att starta, men oavsett har de stora problem. De har dock Johaug och är inte borta, såklart, säger SVT-experten.

De är favoriter

Anders Blomquist hårda dom om det norska laget har skapat reaktioner i Norge, och lett till flera artiklar i de norska tidningarna. ”Blomman” menar att det är en helt ovan position som Norge befinner sig i, då man inte lär vara med och slåss om de absoluta topplaceringarna.

–De kommer att vara med och slåss men mer i en utmanarposition, vilket de inte brukar göra, säger Anders Blomquist.

Anders Blomquist, skidor
200105 Anders Blomquist of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Anders Blomquist berättar vidare att han tycker att favoritskapet ligger hos Ryssland och Finland, före Sverige och Norge.

– Ryssarna är det starkaste laget på pappret tillsammans med Finland utifrån hur de åkt på OS. De är de största favoriterna, säger han.

Stafetten avgörs på lördagen, klockan 08.30 svensk tid.

LÄS MER: Norska jättepsykningen mot Sverige – skickar årets passning inför stafetten: ”Då måste huvuden rulla”

Få våra nyhetsbrev!