48-årige skidikonens helt galna rekord – åkte 700(!) km i sträck: ”Jag är väldigt mörbultad”

Norrmannen Anders Aukland har vunnit guld i både OS och VM samt stått som segrare i Vasaloppet. Men i helgen stod han för en bedrift som är svår att toppa.
– Mina handleder och skuldror kommer nog känna av de här dygnen, säger han till NRK.

Anders Aukland
är ett känt namn i skidvärlden. Som aktiv vann han det mesta som går att vinna.

Norsk skidikon

Även fast karriären är slut har han inte slutat att åka skidor. På senare år har det varit långa sträckor som gäller.

031130 Skidor. Världscupen. Anders Aukland, Norge © Bildbyrån – 27233 D

Att döma av det han gjorde i helgen är det en 48-åring i väldigt god form. Förra året då pandemin slog till och tävlingar ställdes in, började många skidåkare att tävla på egen hand.

Galet rekord

Anders och hans bror Jörgen Aukland som även han vunnit Vasaloppet, var två av de som drog ut i skidspåren på egen hand. Det var inga korta sträckor det handlade om.

Det började med att de drog ut på en sträcka tillsammans med lagkompisen Joar Thele på 516 kilometer på 31,5 timmar, vilket var rekord. Elitmotionären Henrik Sollie slog dock rekordet då han åkte 530 km på 32 timmar.

Åkte 700 km

Ett rekord som stod sig, fram tills nu i helgen. Då slog Anders Aukland nämligen det galna rekordet då han åkte hela 700 kilometer skidåkning på 41 timmar.

181116 Anders Aukland of Norway competes in the men’s 15km classic technique interval start during Beitosprinten 2018 on November 16, 2018 in Beitostølen. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170248

Sträckan är som att åka från Stockholm sju mil norr om Umeå. Bilvägen mellan Köpenhamn och Stockholm är exempelvis 657 km. Detta gjorde alltså norrmannen på skidor.
– Mina handleder och skuldror kommer nog känna av de här dygnen, jag får ta det lugnt några dagar, säger han till NRK.

”Är mörbultad”

Han startade 06.00 i lördags och han körde fram till 23.00 på söndagskvällen. Han hade med sig Simon Östensen och Joar Thele.

Östensen gav upp efter 550 km och efter 610 km pallade inte Joar Thele mer. Aukland var inte nöjd där utan fortsatte själv tills han kom upp i 700 km.
– Jag är väldigt mörbultad. Jag är sliten. Men jag gav mig medan det fortfarande var roligt. Jag var inte allra längst ner i källaren utan har haft det jättekul hela dagen i går och hela natten, säger han.

Tror du att någon kommer slå Auklands otroliga rekord? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Frida Karlssons drama i skogen under säsongens sista lopp – fick akut hjälp: ”Hon bara skrek”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!