Mikael Renberg sågning av omdiskuterade SHL-regeln: "Det dödar sporten"

Renbergs jättesågning efter regelhaveriet i SHL: ”Det dödar sporten”

I fjol dömdes närmare 70 SHL-mål bort efter kontakt med målvakten i målgården. En regel som nu kritiseras hårt av Mikael Renberg, men som ändras till nästa säsong.

Fjolårets stora snackis i SHL blev utan tvekan de bortdömda målen som hade att göra med målvaktskontakt. Domarchefen Ulf Rönnmark konstaterade under SHL:s upptaktsträff att närmare 70 mål dömdes bort på grund av kontakt med målvakten vid målgården. Någonting som fått den forna NHL-stjärnan och SVT-experten Mikael Renberg att surna till rejält.

”Det blir absurt”

I fjol tog situationsrummet de avgörande besluten, men Renberg konstaterar att det inte går att digitalisera domarens uppgift fullt ut.

Att situationsrummet skulle ta beslut kring den omdiskuterade regeln med hjälp av flera repriser ledde enligt den forne NHL-forwarden till att sporten snarare förstördes.
– Det blir ju absurt när man tar bort så många mål som man gjorde förra året. Jag tycker generellt när man tittar på idrott att det bevisar något, man kan inte digitalisera allt dömande. Det dödar sporten, säger Renberg till Expressen och fortsätter:
– Man kan inte titta på video efter varje enstaka situation, ska man hålla idrotten levande så måste man låta domarna på planen ta beslut, och det måste få bli fel ibland. För som det blev förra året så skadar det bara hockeyn.

Hyllar förändringen

Till nästa säsong kommer domarna på isen ta det slutliga beslutet kring situationer vid målgården, inte situationsrummet som tidigare. En förändring, bland många regeländringar till nästa säsong, som välkomnas av Renberg.
– Absolut, det tycker jag är jättebra och det är positivt med SHL. När de ska ändra något så går det fort, det är i och för sig på gott och ont att ta snabba beslut men jag tror det här blir väldigt bra, säger han till Expressen.

LÄS MER: Leksands present till fansen – för att nå SHL igen: Störst i hela Europa