Ranking: Här är SHL:s tio bästa målvakter

Stjärnmålvakterna strömmar in till SHL nästa säsong.
I förrgår offentliggjordes Viktor Fasths övergång till Växjö och nu är Jonas ”Monstret” Gustavsson klar för Linköping.
Båda går förstås in på Sportbibelns lista över SHL:s bästa målvakter säsongen 2017/18.

Efter åtta säsonger i Nordamerika och 179 NHL-matcher är Jonas ”Monstret” Gustavsson, 32, tillbaka i svensk hockey. Stjärnmålvakten har skrivit på för tre år med LHC och blir en nyckelspelare i östgötarnas jakt på klubbens första guld.

LHC är dock inte den enda klubben som värvat profilstakt på målvaktssidan. Så sent som i tisdags presenterades VM-målvakten Viktor Fasth för Växjö.

Med dessa två storvärvningar i åtanke har Sportbibeln rankat kommande säsongs tio bästa målvakter i SHL, baserat på hur trupperna ser ut i dag. Därför är till exempel inte Oscar Alsenfelt med på listan eftersom hans kontrakt med Malmö har gått ut.

1. Jonas Gustavsson
Ålder: 32 år.
Klubb: Linköping.
Kommentar: Blev ”Monstret” med hela Hockeysverige efter hans fantastiska säsong 2008/09, då han fick ta emot Guldpucken efter att FBK vunnit guld. Har spelat två VM, två OS och har gjort 179 NHL-matcher.

2. Viktor Fasth
Ålder: 34 år.
Klubb: Växjö
Kommentar: Fick ta emot Honken Trophy både 2011 och 2012 och 2011 blev han också utsedd till VM:s bäste målvakt. Lyckades aldrig riktigt slå igenom i NHL och har de två senaste åren spelat i KHL. VM-målvakt i år.

3. Linus Söderström
Ålder: 20 år.
Klubb: HV71.
Kommentar: Guldmålvakt med HV71 den gångna säsongen. Slog Henrik Lundqvist rekord i GAA under grundserien och fortsatte storspela i slutspelet. Lär ta ytterligare kliv kommande säsong.

4. Joni Ortio
Ålder: 26 år.
Klubb: Skellefteå AIK
Kommentar: Skellefteå gjorde ingen supersäsong, men man kan inte skylla på målvakten. Ortio vann flest matcher i grundserien av samtliga målvakter och frågan är om han blir kvar i Skellefteå? Men han har kontrakt med västerbottningarna och kvalificerar sig därmed för den här listan.

5. Joel Lassinantti
Ålder: 24 år.
Klubb: Luleå.
Kommentar: Luleå har underpresterat några år, trots att Lassinantti storspelat. Lite sämre statistik den gångna säsongen, men har en stor potential. Back-up i VM för två år sedan.

6. Johan Gustafsson
Ålder: 25 år.
Klubb: Luleå.
Kommentar: Guldmålvakt för två år sedan. Har även ett JVM-guld och ett VM-guld (med som reserv 2013) på meritlistan. Har ytterligare en nivå än det han visade upp den gångna säsongen.

7. Joacim Eriksson
Ålder: 27 år.
Klubb: Djurgården.
Kommentar: Fick lämna Växjö när de plockade in Fasth. Tung start på den gångna säsongen, men spelade upp sig. Har vunnit guld med Skellefteå.

8. David Rautio
Ålder: 31 år.
Klubb: Brynäs
Kommentar: Man vet vad man får av David Rautio. Delade på målvaktssysslan med Felix Sandström den gångna säsongen och de tog laget hela vägen till SM-final – och då måste man få plats på listan.

9. Johannes Jönsson
Ålder: 27 år.
Klubb: Karlskrona
Kommentar: Imponerade stort förra säsongen och sett till statistiken kanske han ska vara högre upp på listan. Trea i räddningsprocent (93,77) och fyra i GAA (1,94) den gångna säsongen, men måste göra mer än en bra säsong för att konkurrera ut målvakterna högre upp på listan.

10. Cristopher Nihlstorp
Ålder: 33 år.
Klubb: Malmö.
Kommentar: Utkonkurrerad som förstemålvakt i Malmö av Alsenfelt den gångna säsongen, men Nihlstorp har gång på gång visat vilken duktig målvakt han är. Har vunnit två SM-guld och har även en Calder Cup-titel (2014) på meritlistan.

LÄS MER: SHL-uppstickaren har gjort klart med hemvändare: ”Kul att få komma hem”