Per Ledin om hockeyns trashtalk: Det är bortom alla gränser

HV71:s Linus Söderström blev utsatt för verbala påhopp under SM-finalerna.
Nu vill SHL ta bort det värsta skitsnacket på isen, ett initiativ som applåderas av Per Ledin.
– Det finns inget försvar om du går över den gränsen, säger han till Kuriren.

Det var efter SM-finalerna i våras som det framkom att Brynässpelare hade sagt både det ena och andra till HV71:s Linus Söderström.
HV-målvakten har varit väldigt öppen med sin sjukdomsbild, där ADHD och aspergers syndrom ingår. Det använde alltså Brynäs i sina försök att psyka Söderström.

”Hockey är känslor”

Efter debatten som uppstod har SHL velat ta tag i problemet med hockeyns värsta trashtalk. Per Ledin – kanske SHL:s mest kända trashtalker någonsin – tycker det är ett bra initiativ.
– Jag stöttar verkligen arbetet att få bort personangreppen på grund av hudfärg och sjukdomar fullt ut – men det får aldrig bli så att du tar bort känslorna från ishockey för då försvinner publiken, säger han till Kuriren.
– Hockey är känslor och det handlar i slutändan att vinna hockeymatcher. Det handlar om att kontrollera sig själv och de som gör det bäst vinner oftast.

Trots en rad klassiska kommentarer som fångats av TV – och förmodligen tusen kommentarer till som aldrig nått publiken – så säger Ledin att han själv aldrig gått över gränsen.
– Visst har det väl sagts saker i stridens hetta, men att kommentera någon för dennes hudfärg eller diagnoser är bortom alla gränser. I bland känns det som om att jag är den enda som kan snacka i svensk hockey, men jag har aldrig gått över den gränsen, säger han.

LÄS MER: När Donald Brashear gjorde debut – och förvandlade Per Ledin till ligans snällaste.