Nya förslaget som kan förändra SHL för alltid: ”Inte helt okomplicerat”

Det har lagts fram ett nytt förslag som kan förändra SHL ända ner i grunderna. Svenska hockeyligan diskuterar att göra som NHL och införa lönetak för klubbarna, enligt Dagens Nyheter.

Tidningen Dagens Nyheter publicerade i dag en stor genomgång av SHL-klubbarnas ekonomiska situation. Och det är inte direkt någon rolig läsning för de inblandade.

Där visar det sig att hälften av klubbarna gick med förlust förra året och att lönerna utgör 62 procent av hela ligans totala kostnader, enligt DN. Nu höjs det röster för att lösningen ska hämtas från Nordamerika.

Att SHL ska göra som NHL och införa lönetak för klubbarna.
– Eftersom vi vet att det är den största utgiftsposten i en klubb är det klart att vi arbetar med frågan. Mot bakgrund av att klubbarna sammantaget spenderar mer än de får in, får det så klart stor påverkan om man kan ändra utgiftsposten, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren till Dagens Nyheter.

Men det är en mycket känslig fråga som delar hockey-Sverige. Spelarfacket Sico ställer sig helt emot förslaget om lönetak.
– Jag tror inte att lönetak är rätt väg att gå, jag tror inte det gynnar svensk hockey. Vår utgångspunkt är att det ska vara en fri lönesättning uppåt och att det ska vara reglerad miniminivå och så har vi det i dag, säger ordföranden Kristoffer Sparring till DN.

I den enkät som tidningen gjort med samtliga klubbdirektörer i SHL ville bara hälften svara, men flera är positiva.
– Vi välkomnar debatten om lönetak, dock vet vi att det inte är helt okomplicerat. Det kräver samsyn bland alla klubbar, svarar Johan Stark, klubbdirektör i Brynäs.

LÄS MER: Avslöjat: Här finns SHL:s billigaste öl.