Niklas Wikegård om hoten mot familjen: ”Ingen ska behöva stå ut med det”

Hot och hat fortsätter visa sitt fula ansikte på och runt om svenska hockeyrinkar.
Nu berättar frispråkige C More-kommentatorn Niklas Wikegård om hoten han fått ta emot.
– Det ringde hem folk till min familj för att hota mig, säger han till SportExpressen.

På årets upptaktsträff inför nya SHL-säsongen tog nya domarbasen Ulf Rönnmark tillfället i akt till att prata ut till hockey-Sverige. Rönnmark vädjade till den samlade mediakåren att reflektera över domarkritik under kommande säsong, på hur mycket hot och hat det kan väcka till liv.

Med anledning av SHL-domaren Morgan Johanssons ord för några dagar sedan. Där han avslöjade hoten han fick ta emot i vårens SM-slutspel. Då ett så pass allvarligt mordhot tvingade honom att avstå kvartsfinalen mellan Linköping och Brynäs.
– En röst sa till mig att om jag inte såg till att Brynäs vann matchen skulle de klippa mig utanför arenan. Jag frågade vem det var, men då lade personen på. Sedan fick jag fem-sex hotfulla mess efter det från samma nummer. Plus att det ringde ett par gånger till. Det hela höll nog på under en timmes tid ungefär, sa domaren till SportExpressen då.

”Ingen ska behöva stå ut med det”

Nu kliver även omtyckte expertkommentatorn Niklas Wikegård in i debatten och hyllar domarbasen Rönnmarks uppmaning på upptaktsträffen. Medier behöver reflektera kring hur de kritiserar domarna. Och berättar även hur han själv fått ta emot hot inom hockeyn.
– Överhuvudtaget i samhället och allting man gör där som gör att man hänger ut människor som på så sätt mår illa borde man tänka över en extra gång, och om man dessutom får ta emot hot som jag själv har fått göra flera gånger så är det definitivt inte bra, säger C Mores expert till SportExpressen.
– Jag fick rätt många hot när jag var tränare i både Djurgården och Malmö. Det ringde hem folk till min familj för att hota mig. Det hände rätt många gånger och det blev rätt många brev som skickades till Linköping för DNA-undersökning, så jag har varit med om den där dåliga sidan också, många gånger – och ingen ska behöva stå ut med det.

Mellan åren 1995 och 2005 var Wikegård tränare i Djurgården och Malmö.

LÄS MER: Wikegård smälter helt av oväntade gåvan: ”Herregud, jag blir gråtfärdig”