När ”Maskens” superstraff skickade Myllys halvvägs till finska ödemarken

Anders ”Masken” Carlsson var en grym hockeyspelare – och en straffspecialist av rang. 
Vi tar oss tillbaka till 1999 och kvartsfinalen mellan Leksand och Luleå då ”Masken” lurade skjortan av Jarmo Myllys. 

Igår valde Anders ”Masken” Carlsson att hoppa av sitt uppdrag som sportchef i Rögle BK. Han har också haft samma roll i Leksands IF samt varit scout för NHL-klubben Colorado Avalanche.

”Maskens” spelarkarriär var både lång och framgångsrik. Under åren som aktiv hann legendaren med att vinna två VM-guld med Tre Kronor och bli svensk mästare tre gånger – en gång med Södertälje SK och två gånger med Brynäs IF.

Klassisk kvartsfinal mot Luleå

1999 spelade ”Maskens” Leksand en klassisk kvartsfinalserie mot Luleå. Leksand gick in i serien som knappa favoriter men Luleå visade sig bli en väldigt tuff motståndare.

Första matchen slutade med vinst 4-2 för Luleå efter att målvakten (!) Jarmo Myllys avgjort i tom kasse.

Luleå vann även den andra matchen, men Leksand tog match tre och lyckades hålla liv i serien.

I match fyra hade sedan Luleå chansen att avgöra – och ledde in i det sista. Med bara en sekund kvar fick Leksand straff efter att den kontroversielle målvakten Myllys slängt klubban mot en Leksand-spelare. Då klev ”Masken” Carlsson fram och bjöd på den här godbiten:

Straffmålet var dock förgäves eftersom Thomas Sjögren avgjorde för Luleå och skickade laget till semifinal. Där åkte man ut mot Brynäs som sedermera blev svenska mästare.

Läs mer: När Henrik Sedins sjuka straff skickade keepern till en helt annan värld