Lista: SHL-klubbarna som har värvat bäst – och sämst.

SHL-säsongen är över, men silly season är i full gång och många klubbar rustar starkt inför nästa säsong. Skellefteå satsar stenhårt efter silvret, Örebro har värvat två NHL-meriterade spelare och Frölunda fortsätter att locka talanger till Göteborg.
Här är en ranking över hur bra SHL-klubbarna har värvat så här långt. Notera att endast officiella värvningar, bekräftade av klubbarna, som räknas in och att vi har inte heller har tagit hänsyn till vilka spelare klubbarna har tappat, utan det är endast värvningarna som rankas.

1. Skellefteå
Sex raka finaler, men Skellefteå slår sig inte till ro, snarare tvärtom. Laget ser ännu starkare ut till nästa säsong och en stor anledning till det är hemvändarna Oscar Möller och Joakim Lindström. Duon gjorde 108 grundseriepoäng och 36 slutspelspoäng tillsammans när Skellefteå vann guld 2014. Lägg därtill att västerbottningarna bland andra värvat Malmös lagkapten Henrik Hetta, Modos talang Emil Pettersson och AIK:s succémålvakt Gustaf Lindvall.

2. Örebro
Den stora överraskningen under silly season – och att de placerar sig så här högt är för att de har lyckats knyta till sig två NHL-meriterade spelare. Joakim Andersson, 27, har de sex senaste säsongerna spelat i Detroits organisation. Tom Wandell, 29, kommer närmast från KHL, men har gjort fem säsonger i Dallas. Totalt har duon gjort 434 NHL-matcher ihop.
Dessutom har man hämtat poängmaskinen Michael Haga från Almtuna och Vita Hästens målvakt Axel Brage, som har två bra säsonger i Norrköping bakom sig.

3. Linköping
På backsidan kan Växjöduon Eddie Larsson och Niclas Lundgren bli positiva överraskningar för LHC-fansen. Kristian Näkyvä har bevisat i Luleå vilken hög klass han håller. Framåt ser det ännu bättre ut. Bröderna Olimb kommer säkerligen att ösa in poäng, Emil Sylvegård kan reta upp de flesta, men den bästa värvningen är ändå Niclas Bergfors, som har gjort 178 NHL-matcher och 228 matcher i KHL.

4. Malmö
Räkna med att Malmö kommer att ligga högre upp i tabellen nästa år. Klubben har plockat in så många offensivt skickliga spelare att lagets skyttekung Björn Svensson tvingades flytta. Nichlas Hardt, Robin Alvarez, Ilari Filppula och Konstantin Komarek kommer alla att bidra med en hel del poäng framåt, medan Noah Welch ger tyngd åt backsidan.

5. Frölunda
När man vinner SM-guld brukar det försvinna en hel del spelare – så även för Frölunda, men klubben kommer ändå att vara med i toppen av tabellen nästa år för som vanligt väljer flera talanger att gå till Frölunda. De har bland annat plockat in Victor Olofsson och Carl Grundström från Modo, Erik Nyström från Pantern och Brynäs Mattias Nörstebö. Backen Jonathan Sigalet från Luleå är en klassvärvning.

6. Djurgården
Har tappat en hel del spelare, men eftersom den här listan bara gäller vilka spelare man har plockat in hamnar Djurgården på övre halvan för de har gjort en hel del intressanta värvningar. Gustav Possler hoppas kunna ta nästa steg i utvecklingen i Djurgården, Bostondraftade backen Emil Johansson är en sällsynt offensivt skicklig back och Ville Varakas är en defensiv pjäs som de flesta lag skulle vilja ha. Lägg därtill Linus Johansson från Mora, Adam Reideborn från Modo, Juuso Ikonen från Kärpät och Patrik Lundh från Växjö.

7. Växjö
Värvningen av den förre Coloradospelare Dennis Everberg gjorde att Växjö klättrade några placeringar på den här rankingen. En prestigevärvning av sportchef Evertsson. Det näst tyngsta namnet som kommit in är Skellefteås förre guldmålvakt Joacim Eriksson, som närmast kommer från Riga. Annars känns det som att Växjö valt förhållandevis billiga spelare, så som Bohm, Holm, Marklund och Brodecki. Det kommer nog att komma in något toppnamn till i truppen.

8. Färjestad
Har satsat på värmlänningar. Anton Grundel återvänder efter en bra säsong i Karlskrona. Det gör även Per Åslund, som spelade i Kölner Haie den gångna säsongen. Marcus Nilsson har öst in poäng i Hockeyallsvenskan (Karlskoga) och får nu ännu en chans i SHL. Sedan har man plockat in Alexander Johansson och Stefan Steen från Växjö. Färjestad har ett intressant lagbygge på gång.

9. Brynäs
David Rautio är en stabil SHL-målvakt som man vet vad man får av. Gustaf Thorell har två bra säsonger bakom sig i Karlskoga och kan mycket väl fortsätta leverera i SHL. Jonathan Granström är en rollspelare som alla lag skulle behöva. Elias Fälth ger backsidan en extra dimension och får Jesper Jensen vara skadefri blir han en tillgång. Smarta värvningar av Brynäs.

10. Luleå
Än så länge har Luleå bara landat fyra värvningar (Julius Junttila, Andreas Falk, Viktor Amnér och Gustav Rydahl), men med tanke på att nio spelare lämnar lär det hända mer i Luleå. Vi väntar på att Minecraftmiljonerna ska användas på några riktigt tunga nyförvärv.

11. Karlskrona
Efter den här silly season känns KHK som ett betydligt hetare lag än inför förra säsongen. En stor anledning till det är förstås värvningen av landslagsmeriterade Marcus Paulsson, som de tre senaste säsongerna har spelat i Davos. Alexander Deilert har gjort det bra i Mora och kan säkert fortsätta producera i KHK. Sedan får de in stabila SHL-spelare i Daniel Gunnarsson, Emil Lundberg och Niklas Arell.

12. HV71
HV71 behövde en defensiv back som kan styra upp det stundtals hönsiga spelet i egen zon och det har man fått i Christoffer Persson från Frölunda. Backen Andreas Borgman och målvakten Linus Söderström är två spelare för framtiden, men sportcheferna Hult och Davidsson har en del luckor att fylla.

13. Leksand
Har inte den fetaste plånboken och det märks på värvningarna. Det är mest spelare från Hockeyallsvenskan som har anslutit. Även om man plockat in både Jesper Ollas och Sondre Olden från Brynäs samt Jesper Olofsson från FBK. Men den som ska bli mest spännande att se i dalalaget är Eric Castonguay, som imponerade stort i Tingsryd den gångna säsongen.

14. Rögle
Det har hänt för lite på värvningsfronten för att placera Rögle högre upp än så här. Klubben har bara värvat en spelare så här långt och det är den 30-årige amerikanen Bryan Lerg, som beskrivs som en rutinerad tvåvägscenter. Sedan var det förstås tungt för Ängelholmslaget att man gick miste om Dennis Everberg, men nu är det upp till sportchefen Anders ”Masken” Carlsson att börja fylla truppen.

Gilla Sportbibeln om du vill ha fler hockeyartiklar i ditt Facebook-flöde.