Den gången LHC:s Andreas Pihl yxade ned FBK-spelaren i backen

Under en slutspelsmatch för exakt nio år sedan stod Linköpingsbacken Andreas Pihl för det kanske fulaste överfallet i svensk slutspelshistoria.

Det är ett av de fulare överfallen i slutspelshistorien. Idag är det nio år sedan Linköpings Andreas Pihl sänkte Färjestads Mikael Johansson med en klubba rakt i ansiktet. En smäll som resulterade i två avslagna tänder och tio stygn på Färjestadsspelaren.

Det var med fyra minuter kvar av den andra perioden, i semifinal nummer fem mellan lagen, som de båda spelarna krokar fast i varandra och försöker ta sig loss. Då svingar Andreas Pihl sin klubba stenhårt i ansiktet på Färjestadspelaren som knockas till isen.

Kolla här:

 

Pihl fick självklart matchstraff för attacken och efter att disciplinnämnden granskat fallet stängdes backen av ytterligare åtta matcher (resten av säsongen) och en böter utdelades på 65.000 kronor. En väldigt ångerfull Andreas Pihl uttalade sig så här till TT dagen efter händelsen.
– Jag är beredd att ta straffet, vilket det än blir. Men jag hoppas verkligen att folk förstår att det var en ren olyckshändelse. Det brinner aldrig till i huvudet på mig och jag försöker inte slasha honom på något vis. Tanken var att trycka ner honom i isen, men då släppte klubban och träffade ansiktet i stället.

Väl i finalserien var HV71 för starka och vann med 4-2 i matcher mot Linköping, vilket innebar lagets andra finalförlust i rad.

LÄS MER: När lagkaptenerna briljerade fullständigt i domarkameran