Wolfgang Pichlers jätteilska - efter Sveriges OS-nobb: ”Jag grät”

Wolfgang Pichlers jätteilska – efter Sveriges OS-nobb: ”Jag grät”

.

Sverige förlorade OS 2026.
Det får Wolfgang Pichler att komma med ett rejält utspel:
– Italien köpte OS, säger han till Expressen.

Sverige har aldrig arrangerat ett vinter-OS, men i år hade man förhoppningar om att bli tilldelade tävlingarna 2026, men man förlorade omröstningen mot Italiens bidrag Milano/Cortina.

Pichlers ilska

Sverige gick in i omröstningen med idéen att hålla det hittills mest ekonomiska och miljömässigt hållbara OS:et någonsin, men det räckte alltså inte för IOK, som nobbade Stockholm/Åre.

Beskedet slog hårt på många, svenska idrottsstjärnor, däribland Wolfgang Pichler.

Wolfgang Pichler
190313 Wolfgang Pichler, Head Coach of Sweden during the Men’s 20 km Individual during the IBU World Championships Biathlon on March 13, 2019 in Östersund.
Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Skidskyttetränaren, som under tisdagen fick jobb i Sveriges Olympiska Kommitté, berättar nu om känslorna när han fick beskedet.

– Det är en skandal, jag blev chockad. Jag är tysk, men tänker som en svensk. Jag hämtade min dotter från flygplatsen när beskedet kom, men jag var tvungen att stanna för jag grät nästan, säger han till Expressen, och upprepar:

– Det är en skandal.

”Italien köpte OS”

Men Wolfgang Pichlers kritik stannar inte där.

Han menar dessutom att annat ligger bakom IOK:s beslut att välja Italien före Sverige.

– Vi hade ett bättre koncept, ett billigt OS som kunde sätta standarden för framtida spel. Sverige har aldrig haft ett vinter-OS, men vi är ett seriöst land medan Italien är så gott som bankrutt. Att de skulle ha folket på sin sida, det kan du glömma. I södra Italien är ingen intresserad av vintersport. I mina ögon köpte Italien OS, säger han.

I SOK kommer Wolfgang Pichler jobba med talangutveckling, i den nya satsningen som fått projektnamnet ”Olympisk offensiv”.

Dela för att berätta vad du tycker om Wolfgang Pichlers starka ord!