VIDEO: Den gången OS-historiens sämsta simmare charmade hela världen

OS-simningen har genom historien bjudit på många oförglömliga ögonblick. Ett av de mest berömda skedde för 16 år sedan, när Eric Moussambani kastade sig i bassängen för att simma 100 meter fritt. 1 minut och 52 sekunder senare hade Moussambani från Ekvatorialguinea simmat långsammast i historien – till publikens stora jubel.
– Det var jag mot simbassängen, berättade Moussambani för de olympiska spelens officiella hemsida.

Ekvatorialguinea hade tilldelats ett så kallat ”wildcard” för att vara med i OS-simningen i Sydney år 2000. Landets olympiska kommitté gick då ut i radio för att söka efter simmare som kunde tänka sig att ställa upp. Valet föll på Moussambani – som var den enda som sökte. I åtta månader tränade han inför OS och övade då i en hotellpool som var 20 meter lång.

När det väl var dags för 22-åringens inträde i OS-simningen skulle han ställas mot två andra deltagare i sitt heat. När startskottet gick, hade båda dessa deltagare redan hoppat i vattnet och blivit diskvalificerade för tjuvstart. Ensam kvar på poolkanten tog Moussambani ett djupt andetag och dök i.

”Ålen”, som blev Moussambanis smeknamn efter mästerskapet, har i efterhand berättat att det var hans livs största ögonblick och att hans deltagande under mästerskapet kom att förändra hela hans liv.
– När jag hörde publiken jubla och skrika mitt namn tänkte jag bara, go go go… Det gav mig styrkan att slutföra loppet och nu i efterhand kunna säga att jag klarade det. De olympiska spelen handlar om gemenskap och tävlingsanda, något som jag visade prov på. Efteråt blev jag intervjuad i TV och radio världen över. Det har helt klart förändrat mitt liv, sa han.

Älskar du också OS? Gilla Sportbibeln.