OS-medaljhoppet avslöjar osannolika gåvan – från NHL-stjärnan(!): ”Jag fick nypa mig själv i armen”

Hon chockade hela friidrottsvärlden som 17-åring.
Nu avslöjar OS-finskan Wilma Murto den osannolika gåvan från NHL-stjärnan.
– Det är ingenting man säger nej till. Jag fick nypa mig själv i armen, säger hon till SportExpressen.

23-åriga finska stavhopperskan Wilma Murto är på plats i Tokyo för sitt andra OS. Det har gått fem år sedan hon chockade hela friidrottsvärlden som 17-åring.

Finska succén

Då finskan hoppade hela 4,71 m på en tävling i Tyskland. Hon slog då sitt eget personliga rekord med otroliga 26 centimeter och raderade ut Angelica Bengtssons världsrekord i stavhopp för juniorer.

Wilma Murto, Finland
190927 Wilma Murto of Finland competes in women’s pole vault qualification during day 1 of the IAAF World Athletics Championships on September 27, 2019 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88031

Alla trodde att det skulle bli starten på en enorm karriär inom stavhopp. Men efter det har hon inte lyckats hoppa högre än så på fem år.

GUIDE: Här är allt du behöver veta om sommar-OS 2021: Tv-tider, medaljhopp och alla sporter!

Gåva från NHL

Genombrottet ledde också till en högst osannolik sponsor – i form av hockeystjärnan Jussi Jokinen, som gjort 13 säsonger i NHL. Varje år betalar han 120 000 kronor till henne för att hjälpa till i satsningen, den gåvan utgör en fjärdedel av hennes årliga budget.
– Han hörde av sig till mig och min coach 2016 efter OS. Och han ville helt enkelt hjälpa till, eftersom han insåg att det måste vara tuffare att vara en professionell idrottare i en individuell sport jämfört med en lagsport, berättar Murto för SportExpressen.

Jussi Jokinen, Finland
171215 Kings Jussi Jokinen under ishockeymatchen i NHL mellan New York Rangers och Los Angeles Kings den 15 december 2017 i New York. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87570

Tonåringen kunde verkligen inte tacka nej när landsmannen hörde av sig och sedan dess har de årliga gåvorna fortsatt komma.
– Han frågade: ”Är det okej om jag stöttar dig ekonomiskt?” Och jag sa väl ungefär: ”Gärna!” Det är liksom ingenting man säger nej till. Jag fick nypa mig själv i armen efter det där samtalet, det är en av de coolaste sakerna som hänt under min karriär, säger hon till kvällstidningen.

”Schyst kille”

Finska stavhopperskan säger att de hörs ibland och Jokinen brukar skicka sms och önska lycka till inför tävlingar.
– Han är en väldigt schyst kille. Jag uppskattar verkligen det. Och det handlar egentligen inte så mycket om pengarna, utan mest om att en idrottare på den nivån visar att han tror på mig. Det betyder så mycket. När jag haft mina bakslag har jag ibland tänkt: ”Jussi tror på mig, då måste jag klara av det här”, säger hon i intervjun.

2 augusti kliver både Wilma Murto och Angelica Bengtsson in i stavhoppskvalet i OS.

LÄS MER: Sarah Sjöströms drastiska beslut under OS – förändrar nu sitt utseende helt efter medaljmissen: ”Så härligt”

Få våra nyhetsbrev!