Chocken: USA kan portas helt från OS – efter jättekonflikten: "Det är skamligt"

Chocken: USA kan portas helt från OS – efter jättekonflikten: ”Det är skamligt”

USA och antidopningorganisationen Wada är just nu i en jättekonflikt.
Som kan leda till att USA portas helt från OS.
– Att olovligen hota USA:s idrottare är skamligt, säger en irriterad Travis Tygart, chef för USA:s antidopningorganisation, i ett uttalande.

Det var i somras som en stor konflikt uppstod mellan USA och antidopningorganisationen Wada. Då Vita Huset la fram en rapport där man ansåg att Wada inte agerat tillräckligt hårt mot Rysslands statsstödda dopning.

USA hotade

USA hotade därför med att dra in hela sitt ekonomiska stöd till Wada. Amerikanarna är för närvarande det land som bidrar med mest pengar till Wada, runt 24 miljoner kronor av totalt 327 miljoner.

USA, friidrott
150328 USAs flagga under nationalsången efter ishockeymatchen i dam-VM mellan Usa och Kanada den 28 mars 2015 i Malmö. Foto: Anders Bjurö / BILDBYRÅN / Cop 145

Då svarade Wada med ännu ett hot om att införa nya regler som innebär att länderna som inte bidrar ekonomiskt till antidopningorganisationen heller inte får skicka idrottare till internationella tävlingar.

Wadas svar

Ett beslut som kan porta samtliga amerikanska idrottare från att ställa upp i OS-sammanhang.
– Flera regeringar över hela världen blev chockade av USA:s hot och vill att vi ska överväga att ändra reglerna så att de nationer som inte betalar därmed inte uppfyller kraven att få vara med, säger Wada-ordföranden Witold Banka till nyhetsbyrån Reuters.
– Det kan få konsekvenser för de aktiva från de länderna, inklusive deltagande i stora internationella tävlingar.

USA, friidrott
191004 Dalilah Muhammad of USA celebrates with the American flag after winning the women’s 400 meter hurdles during day 8 of the IAAF World Athletics Championships on October 4, 2019 in Doha. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88042

Wadas hot har fått USA:s antidopningorganisation, Usada, att reagera starkt.
– Att hota ett lands aktiva när det är Wada som har misslyckats i sitt arbete är ganska anmärkningsvärt och en besvikelse, säger Travis Tygart, chef för Usada till Reuters.
– Det är skamligt att komma med olagliga hot mot amerikanska idrottare. Wada borde i stället försöka att reparera skadan så att det blir som världen vill att de ska vara – nämligen starka och oberoende. Det är något fel när världsorganisationen attackerar en av sina nyckelpartners som gör allt för att upprätthålla reglerna samtidigt som man är blind för länder som Ryssland som har statsstödda dopningprogram. Det är ett otroligt hyckleri.

Samtidigt anklagar Wada även USA för politisk utpressning. Då rapporten från Vita Huset i somras också föreslog att USA skulle få större representation inom internationella antidopningorganisationen.
– Det är nu en kritisk tid för antidopningarbetet och vi behöver enighet och inte splittring. Jag kan garantera att under mitt ledarskap kommer inte Wada att bli en del av ett politiskt spel. Om Wada har gjort misstag kan jag medge det, men jag låter inte Wada bli utpressat eller få vår position som global kontrollinstans underminerad, slår Wada-ordföranden Banka fast.

LÄS MER: Jätteskandalen: Superstjärnan stängs av för doping – i hela ÅTTA år!

Få våra nyhetsbrev!