Oväntade ryktet - inför Sveriges avgörande OS-besked: ”Funkar väldigt bra”

Oväntade ryktet – inför Sveriges avgörande OS-besked: ”Funkar väldigt bra”

.

Sverige vill arrangera vinter-OS – men är i en kamp mot Italien om värdskapet.
I italiensk media sprids nu en oväntad teori: 
Att båda kandidaturerna får OS. 

Sverige har aldrig tidigare arrangerat ett vinter-OS.

Men nu är det riktigt nära.

Teorin inför avgörandet

Sverige, med Stockholm och Åre som sina värdstäder, uttryckte tidigt sitt intresse för att arrangera tävlingarna, och när Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) på måndagen träffas för att ge sitt slutgiltiga besked så står det bara mellan Sverige och Italien, där Milano/Cortina ska vara värdstäder.

Men under helgen har ett nytt scenario målats upp i italiensk media.

170506 Svenska fans under ishockeymatchen mellan Tyskland och Sverige på ishockey-VM den 6 maj 2017 i Köln.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Där sprids nämligen en teori att båda länderna ska få arrangera – men i ett varsitt spel.

IOK tog ett sådant beslut när Paris och Los Angeles skulle göra upp om sommar-OS, vilket slutade med att båda fick arrangera, 2024 respektive 2028.

– Det var våra italienska kollegor som sa det först, men vi har en möjlig teori om att OS-kommittén kommer att dela ut två stycken mästerskap på måndag. Sverige och Italien är två kandidater som funkar bra och allt är väldigt jämt. Om IOK valde att dela ut två OS direkt skulle de slippa en kampanjomgång inför mästerskapet 2030, säger Marit Stub-Nybelius, medie- och kommunikationsansvarig för backhoppning i Svenska skidförbundet till Sundsvalls tidning.

SOK dementerar

Men Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, dementerar uppgifterna.

– Den typen av spekulationer har vi haft några varv tidigare. Några år och några månader sedan. Vi har ingen kunskap om vad som kan ligga bakom det, säger Peter Reinebo, som är verksamhetschef i SOK, till Aftonbladet.

190126 A man in the audience with a Swedish flag and shirt ahead of the men’s 15 km free technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on January 26, 2018 in Ulricehamn.
Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Beslutet som kommer under måndagen rör alltså värdskapet 2026, men SOK vill inte svara på om man skulle kunna arrangera även 2030.

– Det blir inget övervägande av något annat och vi har inte blivit presenterade något sådant alternativ. Det är blott hypotetiskt. Men vi går för att vinna 2026, säger Reinebo.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!