Här tar vännerna farväl till Frank Andersson

Frank Andersson ska föras till sin sista vila.
Under tisdagseftermiddagen genomförs en begravningscermoni på Skogskyrkogården utanför Stockholm.
På plats finns många vänner för att ta farväl.

Det var i början av september som Frank Andersson avled. Den folkkära brottaren drabbades av komplikationer efter en omfattande hjärtoperation.

Begravningscermoni

Aftonbladet rapporterade tidigare i september att Frank Anderssons kvarlevor fördes till Trollhättan, där Frank har sitt ursprung, men är nu tillbaka i Stockholm. Under tisdagen genomförs en begravningscermoni i Heliga korsetts kapell på Slottskyrkogården i södra Stockholm.

Frank Andersson
150318 Frank Andersson under presskonferensen inför säsongspremiären av tv-programmet Mästarnas mästare den 18 mars 2015 i Stockholm.
Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162

Många av Frank Anderssons vänner, bland dessa Börje Salming och J-O Waldner, finns på plats för att ta farväl.

En som också är på plats är Alban Uzoma Nwapa, mer känd som Dr Alban, som var en nära vän till honom.
– Man sågs nästan varje vecka, vad kan man säga? 62 år, helt sjukt. Han var väldigt, väldigt trevlig och alltid snäll. Vad gör man med Frank? Man garvar ständigt non stop, det är det jag minns, säger han till TT.

STOCKHOLM 2018101016
Alban Uzoma Nwapa Dr. Alban, Jan-Ove Waldner, Mattias Frisk och Bˆrje Salming anl‰nder till brottaren Frank Anderssons minnesstund i Heliga korsets kapell p SkogskyrkogÂrden.
Foto: Claudio Bresciani / TT kod 10090

På fredag kommer en begravningsgudstjänst hållas i Trollhättans stadskyrka, rapporterar Aftonbladet. När och var gravsättningen kommer äga rum är dock fortfarande oklart.

Tilldelades Bragdguldet

Frank Andersson var en av världens absolut främsta brottare under 70- och 80-talet. Han vann VM-guld 1977, 1979 och 1982 samt tog OS-brons 1984.

Dessutom tilldelades han Bragdguldet 1977.
– Han var enormt seriös på det han gjorde och sen hade han ett stort hjärta, det är det jag vill säga mest om honom, säger Jan-Ove Waldner till Aftonbladet och fortsätter:
– Vi vet hur det låg till på slutet och det var tråkigt det som hände. Nu är det bara gå vidare, han hade ett bra liv och var en otroligt stor idrottsman som jag såg upp till när jag var yngre i 56-gänget då. Det var stort att få lära känna honom och kolla på många av hans matcher också.

STOCKHOLM 2018101016
Fredrik Wikingsson och Filip Hammar anl‰nder till brottaren Frank Anderssons minnesstund i Heliga korsets kapell p SkogskyrkogÂrden.
Foto: Claudio Bresciani / TT kod 10090

Efter karriären har han medverkat i flera tv-produktioner som ”Mästarnas mästare” samt ”Let’s Dance”.

”Hade sådan livsglädje”

Brodern Tommy Andersson berättade att Frank visade en livsglädje in i det sista.
– Det är skönt att veta att Frank hade sådan livsglädje in i det sista. Efter hjärtoperationen, innan han fick magproblemen, så pratade han till och med om helgens trav, sa han då till Expressen.

181016 Börje Salming pratar med Expressen innan en begravningscermoni för Frank Anderssonden i Heliga korsets kapell den 16 oktober 2018 i på Skogskyrkogården i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Blev 62 år gammal

Den folkkäre idrottaren avled efter komplikationer av en hjärtoperation. Svaret från obduktionen kommit visar att Frank Andersson avled av en bakterie som satt sig i lungan.
– De pumpade in ett bredspektra-antibiotika, och den bakterie som de konstaterat att det är slår antibiotikan ut i laboratoriemiljö, men i Franks kropp har det inte funkat. Man vet inte vad det berodde på. Immunförsvaret var helt utslaget till sist och han hade multiorgansvikt, sa brorsonen Svante Andersson då till Expressen.

181016 Begravningscermoni för Frank Anderssonden i Heliga korsets kapell den 16 oktober 2018 i på Skogskyrkogården i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Frank Andersson tillhör de så kallade ”56:orna”, de svenska idrottsstjärnor som föddes 1956.  Förutom Frank Andersson hör även Björn Borg, Ingemark Stenmark, Linda Haglund och Thomas Wassberg till samma skara.

Blev 62 år gammal

Vännen Anna Book fanns också på plats på Skogskyrkogården för att säga farväl.
– Frank och jag träffades i många glada sammanhang, han var alltid väldigt glad och varm, och kunde bjuda på många härliga skratt. Så jag har bara ljusa minnen, säger hon till Expressen.

Frank Andersson blev 62 år gammal.

181016 Börje Salming pratar med Expressen innan en begravningscermoni för Frank Anderssonden i Heliga korsets kapell den 16 oktober 2018 i på Skogskyrkogården i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106
181016 Martin Lidberg med sällskap innan en begravningsceremoni för Frank Andersson i Heliga korsets kapell den 16 oktober 2018 på Skogskyrkogården i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106
181016 Patrik Sjöberg innan en begravningscermoni för Frank Anderssonden i Heliga korsets kapell den 16 oktober 2018 i på Skogskyrkogården i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106
181016 Runar Sögaard anländer till begravningen av Frank Andersson utanför Heliga Korsets Kapell vid Skogskyrkogården den 16 oktober 2018 i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / cop 106
181016 Michael Brinkenstjärna och Adam Alsing anländer till begravningen av Frank Andersson utanför Heliga Korsets Kapell vid Skogskyrkogården den 16 oktober 2018 i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN / cop 106

Vila i frid Frank, vi glömmer dig aldrig.