Expertens krav: Dags att ge Lias Andersson chansen – på riktigt

.

Lias Andersson har haft en tung säsong i New York Rangers.
Men nu tycker experten Larry Brooks att det är dags att svensken får en ordentlig chans.
”Är det inte dags att Andersson får chansen att spela i någon av toppkedjorna”, skriver han i NY Post.

Det har vimlat av framgångsrika svenska rookies i NHL den här säsongen. Elias Pettersson, så klart. Givetvis Rasmus Dahlin. Och även Andreas Johnsson i Toronto Maple Leafs.

Tyst om Lias

Den trion har toppat poängligan för rookies och hyllats i både nordamerikansk och svensk media. Då har det varit desto tystare om förre JVM-kaptenen Lias Andersson.

20-åringen valdes som nummer sju i draften 2017 och många hade nog hoppats på att han skulle slå sig in på allvar i Rangers den här säsongen. Men i stället har det blivit mycket spel i AHL (20 poäng på 36 matcher) och mindre i Rangers (5 poäng på 29 matcher).

Men även om det blivit spel i farmarligan och speltiden i Rangers varit begränsad (sällan mycket mer än 10 minuter per match), så hyllades Andersson nyligen av Rangers tränare.
– Jag tycker att han har mognat mycket sedan i september. Han förstår nu vad som krävs för att lyckas på den här nivån. Han har jobbat hårt och jag är väldigt nöjd med hans utveckling, sa coachen David Quinn i NY Post.

”Borde få chansen i toppkedja”

Trots det har Andersson varit bänkad i ett par matcher senaste tiden och han har bara fått speltid i fjärdekedjan. Nu är det dags att han får chansen i en toppkedja, menar experten Larry Brooks.
”Är det verkligen en dålig idé att ge Andersson chansen att spela i en toppkedja, kanske tillsammans med Vladislav Namestnikov och antingen Ryan Strome eller Jesper Fast, och se om han kan höja sitt spel när han är omgiven av bättre spelare och får mer ansvar?”, skriver Brooks.

På sina matcher i Rangers hittills, har Andersson ett mål och fem assist.