Därför dog Frank Andersson – nu avslöjar familjen: ”Fruktansvärd otur”

Brottarikonen Frank Andersson dog efter en hjärtoperation. 
Men anledningen till varför hans hjärta stannade har hittills varit okänd. 
Nu har familjen fått besked om dödsorsaken. 

 

En av våra mest älskvärda idrottare genom tiderna, Frank Andersson, avled för lite mer än två veckor sedan efter komplikationer av den omfattande hjärtoperationen.

Visade livsglädje in i det sista

Nu berättar familjen om Franks sista timmar i livet och dödsorsaken.

Hjärtoperationen var riskfylld men genomfördes helt enligt plan. Men dagen efter blev han allt sämre, berättar brorsonen Svante Andersson.
– På fredagen var han uppe och kramade kirurgen, säger Svante Andersson. Men på lördag eftermiddag fick han svåra magsmärtor. Det vanliga i ett sådant läge är att man fått en blodpropp i magen eller att dina tarmar inte får något syre på grund av en propp i magen. De öppnade upp och allt såg bra ut, de hittade ingen propp, men då konstaterade de att det var bakterier, säger han till Expressen.

Frank Andersson
150318 Frank Andersson under presskonferensen inför säsongspremiären av tv-programmet Mästarnas mästare den 18 mars 2015 i Stockholm.
Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN /

Visade livsglädje in i det sista

Hjärtoperationen var riskfylld men genomfördes helt enligt plan. Men dagen efter blev han allt sämre, berättar brorsonen Svante Andersson.
– På fredagen var han uppe och kramade kirurgen, säger Svante Andersson.

Och fortsätter:
– Men på lördag eftermiddag fick han svåra magsmärtor. Det vanliga i ett sådant läge är att man fått en blodpropp i magen eller att dina tarmar inte får något syre på grund av en propp i magen. De öppnade upp och allt såg bra ut, de hittade ingen propp, men då konstaterade de att det var bakterier, säger han till Expressen.

Brorsonen Svante Andersson berättar att Frank visade en livsglädje in i det sista.
– Det är skönt att veta att Frank hade sådan livsglädje in i det sista. Efter hjärtoperationen, innan han fick magproblemen, så pratade han till och med om helgens trav, säger Tommy Andersson.

790401 Brottning, EM: Frank Andersson, europamästare
© Bildbyrån – 3773

Frank Anderssons dödsorsak

Svaret från obduktionen kommit visar att Frank Andersson avled av en bakterie som satt sig i lungan.
– De pumpade in ett bredspektra-antibiotika, och den bakterie som de konstaterat att det är slår antibiotikan ut i laboratoriemiljö, men i Franks kropp har det inte funkat. Man vet inte vad det berodde på. Immunförsvaret var helt utslaget till sist och han hade multiorgansvikt, säger Svante Andersson.

Frank Andersson
110204 Dans, Brottning Let’s Dance: Frank Andersson.
© Bildbyrån – 85826

Och fortsätter:
– Obduktionen visar att det är en bakterie som satt sig i lungan. Han kan ha haft det innan, men det finns alltid en risk att man kan drabbas av en bakterie när man får respiratorvård. Men det här var en risk som alla var medvetna om. Läkarna och sjukhuspersonalen gjorde allt de kunde och var fantastiska.

Operationen var riskfylld, men nödvändig. Något som Frank Andersson var väl medveten om.
– På ren svenska kan man säga att han haft en fruktansvärd otur att han får den bakterien, säger Tommy Andersson.

Här är Sportbibelns hyllningsvideo till en av våra största någonsin: 

Så hyllades Frank Andersson på sociala medier

Frank Andersson sörjs nu av hela det svenska folket och på sociala medier har hyllningarna fullkomligen strömmat in. Här är ett litet axplock: