TV: Så lyckades Vancouver sno åt sig bröderna Sedin

Få bröder har gjort så stora avtryck i NHL som Daniel och Henrik Sedin. Med över 15 år i världens bästa hockeyliga visas nu för första gången de magiska bilderna från dagen då bröderna tingades av Vancouver i NHL-draften.

Den 26 juni 1999 i FleetCenter, Boston, skulle bli en stor dag i familjen Sedins liv. Bröderna Henrik och Daniel Sedin från Örnsköldsvik fanns på plats och var rankade att gå tidigt i första rundan. Under natten hade representanter från Vancouver Canucks, lett av General managern Brian Burke, tillsammans med brödernas agent Mike Barnett jobbat hårt för att komma överens med andra klubbar om att få både andra- och tredjevalet i draftens första runda.

sedin
Foto: SVT

Tidigt under morgonen dagen då draften skulle äga rum kom klubbarna överens. När det var dags för Vancouver att presentera sina två val dök två namn upp på samma gång. Daniel Sedin och Henrik Sedin från Örnsköldsvik.
– Vi ser dem som spelare på den allra högsta nivån. Att kunna ha så framträdande rollen i den svenska elitserien är imponerande. Vi fick byta Brian McCabe och några draftval men det var värt det, sade Brian Burke då i SVT:s minidokumentär.

sedin2
Foto: SVT

Timmarna efter blev intensiva för de då 18-åriga tvillingarna Sedin. Foton skulle tas och intervjuer skulle genomföras. Men allt som allt var de väldigt nöjda med att få flytta till Kanada.
–  Jag har mycket bra om den stan, det ska bli väldigt kul, säger Henrik i SVT:s minidokumentär
– Det var bara att åka hem och köra på med sommarträningen. Det var spännande och det var en skön känsla. Det var det vi ville så man var glad, säger Daniel.

sedin1
Foto: SVT

Familjen Sedin var kvar i Vancouver men vände efter några dagar hem till Sverige och Örnsköldsvik. Den kommande säsongen spelade tvillingarna i Modo där de tillsammans stod för 92 poäng på 100 matcher. Året efter åkte de över till Vancouver och Sedinarnas historia därefter känner vi alla till.

I år gör bröderna sin 16:e NHL-säsong tillsammans – men oavsett hur många viktiga matcher de spelat eller snygga mål de har gjort är den där dagen i FleetCenter säkerligen en dag de båda kommer komma ihåg för all framtid.

Se hela minidokumentären om bröderna Sedin här (Extern länk).

LÄS MER: NHL-svenskarnas generösa miljongåvor till barnen i hemstaden
 
Gilla Sportbibeln Hockey om du också är en riktig hockeynörd.